2018. május 31., csütörtök

120-122. nap

Sajtos karaj. Szinte lehetetlen elrontani.


Frei kávé.




Ismét sajtos karaj.


Mozgás: 6+3+6 km.

Szívem csücske :)

Anyai ágon teljes mértékben, apai ágon kis részben német származású vagyok. Anyai nagyszüleim svábul beszéltek egymással, még ismertem dédapámat, aki szintén svábolt. Mondókák, gyerekdalok, ünnepekhez köthető énekek, göcögtetők... Volt benne részem magyarul is, németül is gyerekkoromban. Mamiéknál körülvettek a svábok életére jellemző tárgyak, és a nagyszüleim rengeteget meséltek a múltról, az ő gyerekkorukról, arról, ahogy régen éltek. Világ életemben érdekelt ez a téma, szívem csücske a német népismeret. A német-tanító diplomám után elvégeztem munka mellett a nemzetiségi német tanító szakot is. Fantasztikus tanáraim révén is erősödött bennem, hogy ha hobbi szinten is, de foglalkozzak a témával. Így született meg anno a könyvem is, a Hőgyészi német népdalok, melynek készül a második része, ami a magyarországi német népszokásokat gyűjti össze egy naptári évben.

Tanítani a német mellett a népismeretet szeretem legjobban. És érdekes módon a gyerekek is vevők a dologra. Nagy öröm számomra, hogy sikerült összehozni egy kirándulást Geresdlakra. A suli melletti második faluba, ahol anno tanítottam is. Nagyrabecsült volt kolleganőm, Erzsi kalauzolt minket, aki nagy példakép, vérbeli, született tanító, nagyszerű ember. 

A program:

Babakiállítás:








Terítő és hangszer kiállítás:


Minden helyszínen van lehetőség a témához kapcsolódó játékra. Minden kiállítás maximálisan gyerekbarát, kicsik és nagyok egyaránt jól érezhetik magukat.








Mézeskalács falu.

A geresdlakiak minden évben elkészítik a falujukat mézeskalácsból.


Cipészműhely:


Nagy élmény volt az is, hogy írhattak a vendégkönyvekbe.


Terítő kiállítás:






Vállkendő kiállítás:




Tájház:






Majd túra a kisgeresdi kilátóhoz.




Mindenkinek szívből ajánlom Geresdlak kiállításait. A gyerekeknek csupán 150 Ft-ba kerül egy belépő, igény esetén ebédre gőzgombócot is kapnak. Ősszel kerül megrendezésre a geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál, rengeteg programmal, magyar és külföldi fellépőkkel, érdemes ide is ellátogatni egyszer.