2012. november 20., kedd

Megjegyzéses

 
Csak annyit tudtam, hogy fogyni akarok.
Sejtettem, hogy mozogni kell és változtatni a táplálkozáson.
Beletelt egy kis időbe, amíg megtanultam, rájöttem, hogy miként működök ezügyben.
Addig csak így néztem:
 
www.pets-animal.com/1604/
Cute eyes :D
(Facebook)
 
Most, hogy elértem egy hatalmas mérföldkőhöz, és megvan a minusz 20 kiló, jön egy másik szakasz: szeretném, ha izmosabb lennék.
Újra másfajta táplálkozás, újra edzést keresek.
És megint csak így nézek, mint a cicc a képen :)
 
De ahogy anno megtaláltam a helyes utat, most is sikerülni fog :)

Recept: Quinoa szerecsenes zöldséggel

 
A quinoat megfőztem (a leírás szerint). A zöldségkrém leves (recept itt) alapból kivettem 2 evőkanálnyit, ezt ettem hozzá. Fincsi!

 
Zöldséggel rakott quinoa itt.
Répás quinoa itt.
Fűszeres-almás quinoa itt.

Recept: Zöldségkrém leves

(Most fő, ezért kép később.)

Megpucoltam és felaprítottam a következőket:
  • 2 karalábé
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • egy kis darab zeller
  • 1 kis fej vöröshagyma.
Lábosba tettem, leöntöttem annyi vízzel, hogy alig lepje el a zöldségeket. Sóztam, borsoztam, tettem bele fokhagyma granulátumot, csípős curry port, kevés natur ételízesítőt, kevés szerecsendiót, készre főztem fedő alatt, nagy lángon. Ha kicsit kihűl, leturmixolom.
 
Ehető krémlevesként és zöldségkrémként is.

Recept: Fűszeres-almás quinoa

Hozzávalók 4 személyre:

15 dkg quinoa
2 alma
1 evőkanál mazsola
1 rúd vanília
1 kávéskanál fahéj

Elkészítése:

Vágjuk hosszában ketté a vaníliát, kaparjuk ki a belsejét. Öntsük egy lábasba a quinoát, adjunk hozzá 3 dl vizet, a megpucolt és felkockázott almát, a mazsolát, a fahéjat és a vaníliát. Fedjük le, majd lassú tűznél pároljuk 20 percig. Az alma és a mazsola kellemesen édessé teszi ezt a finom és egyszerű, ráadásul egészséges desszertet, tehát cukrozásra nincs szükség.

Recept: Zöldséggel rakott quinoa

Hozzávalók 4 személyre:

2 dkg quinoa
2 hagyma
2 cukkini
1 padlizsán
4 paradicsom
kakukkfű
oregano
reszelt sajt.

Elkészítése:

Öblítsük le a quinoát, reszeljük le a hagymát, majd lassú tűzön, 4 dl vízzel főzzük meg. Eközben egy kevés olívaolajon forgassuk meg a felkockázott zöldségeket, sózzuk meg, és pároljuk puhára. Egy tűzálló tálba rétegezzük alulra a quinoát, majd a zöldságeket, szórjuk meg a zöldfűszerekkel, a tetejét borítsuk reszelt sajttal. Sütőben süssük még fél órát, hogy az ízek összeérjenek, és a sajt megpiruljon. (Forrás: mindmegette.hu)

Recept: Répás quinoa

Hozzávalók 4 személynek:

20 dkg quinoa
5-6 közepes sárgarépa
1 fej hagyma
kakukkfű
petrezselyem
pici olívaolaj


Elkészítése:

Tisztítsuk meg a répát, és reszeljük le. A hagymát vágjuk vékony karikákra. Kevés vízben kezdjük el párolni a hagymát, majd amior kezd áttetszővé válni, adjuk hozzá a sárgarépát, a leöblített quinoát és a kakukkfüvet. Keverjük össze, majd öntsük fel 4 dl meleg vízzel. Takatjuk le, és pároljuk 10-15 percig. A legvégén sózzuk. Petrezselyemmel megszórjuk, és néhány csepp olívaolajat öntünk rá. Tökéletes köret halakhoz, húshoz.

A quinoa

A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, az inkák a Magok Anyjának tartották. Peruban és Bolíviában termesztik elsősorban, főleg a sziklásabb vidékeken. 180 centisre is megnő, levelei spenótra emlékeztetnek, a magokat a szár csúcsán hozza ez a növény. Magja kicsi, elefántcsont-színű, és a köleshez hasonló méretű gyöngyszemecske.
 


Magas tápértékű, dús fehérjeforrás (14%), rostban gazdag, valamint található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Nem tartalmaz glutént, ezért könnyen emészthető.

Gyorsan megfőzhető, kellemesen semleges ízének és állagának köszönhetően készíthetjük köretnek, kásának, főeételnek vagy desszertnek is. Elkészíthetünk belőle mindent, amit rizsből vagy kölesből készítenénk. Akár csak a változatosság és az újítás kedvéért! :-)

Nálunk bioboltban kapható, én most éppen az Aldiban találtam (természetesen az akciós pulton :)

Ünnepi ebéd és uzsonna

 
 
Mivel sikerült leadnom 20 kilót (sztori itt és itt), úgy gondoltam, megünneplem. Sokan mondják, hogy a kaja ne legyen jutalom... Hát ma nem akartam főzni, mosogatni, így az isteni reggeli után (itt) úgy döntöttem, hogy ha kicsit későn is (2-kor), de kínait fogok ebédelni. Szeretem a kínai kaját, szörnyen ritkán eszem. Ma egy bambuszos-gombás kis adag csirkét ettem egy nagy adag csípős káposztasalátával. Isteni finom volt :)
 

 
És számomra a nap fénypontja uzsonnára: egy bögre forró kakaó (igazi kakaóporból, laktózmentes tejjel) és (laktózmentes) vajas kornspitz kifli. Ez az egyik kedvenc kajám, egyszerűen imáááádom! :)

Megjegyzéses

 
Tegnap a reggeli mérlegelésnél: 58.9 kiló.
Örültem, de nem igen foglalkoztam vele: haladok, rendben, csekkoltam.
Aztán a nap folyamán többször kimondtam ezt a számot: nem állt rá a nyelvem, sztem gimis korom körül lehettem ennyi utoljára (20 éve...).
Majd estére tudatosult bennem, hogy te atya ég, de hát én anno 79 kilóról indultam, ez pedig 20-szal kevesebbb! Akkor jöttem rá, hogy jézus: én lefogytam 20 kilót! Nem pár hónap alatt, 3 év alatt. Ebből lassan 8-at az idén.
 
Nehezen jöttem rá, hogyan is kell enni ahhoz, hogy bármi változzon, hogy zsírból menjen a fogyás. De rájöttem, és ez a lényeg.
 
És ma reggel az jutott eszembe, hogy hányan voltak, akik hülyének néztek, amikor anno futni jártam. Kiröhögtek, mert Rubint Rékáztam és Update-eztem.
Bolondnak néztek és őrültnek, amikor csináltam az Insanityt. Vagy amikor az Asylum 3. körét napi dupla edzésekkel nyomtam.
Sokak szemében eszement baromság, hogy kalóriákat és makronutriens értékeket számolgatok. És hogy nem ruhát vagy szolibérletet kuporgattam össze, hanem az én kis 007-es készletemre költöttem.
Mekkora agyamentség, hogy órákig vásárolok, mert minden egyes cimkét elolvasok.
Hogy az már kínzás, hogy nem eszem többet, mint amit előírtam magamnak.
Az meg már kész bunkóság, hogy nem eszek a névnapi sütikből...
 
Ma már mindezért csak köszönömöt tudok mondani. Mert minden negatív hozzá(m)állás ellenére, minden visszahúzás-próbálkozás, a rengeteg és folyamatos kritika, a szúrkálódások, bántások ellenére is elmondhatom: én kérem megcsináltam. Elértem az egyik célomat. Mert süket békaként nem hallgattam másokra. Tudtam, hogy ez így jó, és csak mentem és csináltam. (Bárcsak az élet más területein is ilyen ügyes volnék!) Nem volt egyszerű, de egyetlen lépését sem bántam meg. Ma már mindegyik kalkulátor mindegyik értékemre azt írja: ideális. És ez rettenet jó érzés.
 
1.9 kiló van vissza az álomsúlyig.
Aztán egy új korszak kezdődik: jöhetnek az izmok! :)


Reggeli

 
A szelet kenyér belsejéből kézzel kiszedtem egy környit, serpenyőbe tettem, beleütöttem a lyukba egy tojást, megsütöttem. Közben megpucoltam fél grapefruitot és egy kiwit. A kenyérből kivett kis falatra egy csöpp krémsajtot kentem, megszórtam magokkal.