2013. április 3., szerda

Fehérje és fehérjebevitel

"A fehérje aminosavakból láncolatából áll. Az aminosavak a testünk építőelemei, ebből építi magát újra a szervezet, vázizmok, csont, és bőr formájában. Tehát amikor regenerálódásról beszélünk, akkor a testünkben lévő fehérjék működnek. Az izom 20%-a színtiszta fehérje, a bőrben található fehérje a kollagén. Nem tudom ismerősen hangzik-e ez valakinek, de a kollagén adja például a bőr rugalmasságát, és meggátolja a ráncok kialakulását. A hormonok egy része is fehérje, inzulin, pajzsmirigy, nemi hormonok, de nem mellesleg a fehérje szállít információkat az agyban, és a csontokat felépítő kalcium is fehérje. A fehérje 20 féle aminosavból áll, ebből 8 olyan létfontosságú, amit a szervezet nem tud előállítani azaz ezt nekünk kell pótolni.
 
Ajánlott napi bevitel. 80-100 gramm, tehát ha belepusztulsz is, ennyit naponta be kell vinned. De ez csak a normál életmódra vonatkozik, amikor lófaszt sem csinálsz. Diéta és sportolás esetén 120-130 gramm, izomnövelés esetén minimum 160 grammot kell bevinned étel, ÉS táplálék kiegészítő formájában. Amikor azt írtam régebben, hogy edzés mellé ha nem iszol meg esténként legalább 1x fehérje turmixot el se kezd az egészet, akkor erre gondoltam.
 
Beviteli forrás. Csirke és pulykamell hús, sonka, tojás, -sárgájával óvatosanan mert nagyon sunyi- fehér húsú halak, pl. naphal, lazac, tőkehal, lepényhal. nyelvhal,pisztráng, rája, cápa háhhh, fehérjeporok, szója, bab, lencse,rizs. Ami a tejtermékeket illeti, erre ki kell térnem külön, mert hatalmas homályok vannak ezen a területen. Tej csak és kizárólag 1,5%-os vagy annál kisebb zsírtartalmú. Soha ne vegyétek meg a 2,8%-ost, nem tűnik nagynak a különbség, pedig oooodemennyire hogy nagy. Sajtokból sem mindegy melyiket veszitek, mert a Karaván pl. 70%-os !!! zsírtartalmú, de még a félzsíros sajtban is 40-45%-ról beszélünk. A sovány sajtok amiket enni lehet 10% alatt vannak. A Tollenek van egy 3%-os terméke, na az kurva nagy királyság. Mindig nézzétek meg a csomagoláson, hogy hány % zsírt tartalmaz. Minden kaján ott van a csomagoláson minden információ. Összetevők, zsír,fehérje, szénhidrát és ezek arányai. Amelyiken nincs ilyen, azt ne vegyétek meg. A minősége ugyanis erősen kérdéses, már ami az összetevőket illeti. Így is elég káros anyag kerül belénk nap mint nap, felesleges a kajával további mérgeket magunkba nyomni. Minden E jelzésű összetevő, tartósítószer. Itt van egy táblázat ami a tartósítószerek listáját tartalmazza. Olvasgassátok, jegyezzétek meg a rákkeltő és veszélyes anyagokat tartalmazó számokat, és ami rajta van a csomagoláson azt felejtsétek el." (Forrás és teljes cikk: itt.)

"... egy kis számítás, hogy a fehérje szénhidrát zsírból mennyit kéne bevinni. De hívjuk csak ideális beviteli aránynak.
Fehérjebevitel (1g = 4 Kcal) min. 1,6 g / kg 1,6 x 58 kg = 92g fehérje ami 368 Kcal (4 x 92) a napi étkezés 30%-a..." (Forrás és teljes cikk itt.)
 
Nekem így néz ki a tegnapi és a mai nap:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése