2012. augusztus 27., hétfő

Kirándulás: Pécs, Havihegyi kápolna


"Pécs szépségéhez nagyban hozzájárul a Tettyétől nem messze található Havihegy, ahonnan nem mellesleg pompás panoráma tárul az ember szeme elé. Nemcsak kiváló kirándulóhely, hanem búcsújáró hely is, amely a hegy tetejére épített Havihegyi kegykápolnának köszönhető. A hegy hajdanában erről a Havas Boldogasszonynak szentelt kápolnáról lett elkeresztelve.
 
 

A Havihegyi kápolna története

1690-91-ben Pécs városát is utolérte a pestis szörnyű pusztítása, a lakosok ígéretet tettek, hogy amint megszabadulnak a pestisjárványtól, emlékkápolnát emelnek az akkor még Kokasdombként emlegettet hegyre. Fogadalmukhoz hűen a népek hálából pusztakézzel cipelték fel a kápolna építőanyagát a meredek hegyre, így készült el a fatornyos parasztbarokk stílusú Havas Boldogasszony Kápolna 1697-re.
A hegytetőn álló kis templom 1713-ban kapott egy harangot és 1724-ben orgonával is felszerelték.
 
 

A Havihegyi kápolna búcsúja

A búcsú napján augusztus 5.-én rengeteg hívő zarándok gyűlt össze a környéken, akik pestisre és a kápolna megépítésre emlékezve egy-egy kis követ visznek fel a Fájdalmas Szűzanya szobra elé.
 

Havihegyi feszület

A kegykápolna mellett áll az 1878-ban felállított Piéta-kereszt, melyet Bartalits Mihály szobrászművész készített, valamint nem messze a kápolnától egy sziklán áll a Havihegyi feszületként is emlegetett Kereszten függő Krisztus, amely Kiss György szobrászművész 1900-ban felállított alkotása."
(Forrás: varosunk.hu)
 
 


 

 

 


 

2 megjegyzés:

  1. Remek ötlet ez a kirándulás. Magam is jártam már ott. Mindenkinek ajánlom. A kápolna rendkívül takaros és tiszta. A kápolna "őrzője" igazán kedves és segítőkész hölgy. No és ott a közelben található egy kis kilátó is. Azt se hagyja ki senki, aki arra jár!
    Gratulálok a remek fotókhoz! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a kiegészítést! :)) A fotók egy része saját készítés, a többiért átadom a dicséretet a fotósnak! :))

    VálaszTörlés