2015. december 25., péntek

Ketogén étrend: alapanyagok

(Külföldi oldalakat olvasva nagyon különböző felfogású ketogén étrendekkel találkozom. Ahogy itthon is. Külföldön eddig nem találtam kötözködő, lehúzó, fikázó hozzászólásokat, itthon igen. Így már a legelején megjegyzem, hogy ez az én ketogénem, a saját étrendem, a saját receptjeim, a keto, ahogy én csinálom. Mindenki saját felelősségére kezdje el, ha bármilyen betegséged van, konzultálj előtte az orvosoddal!)

Ketogén étrend: Hogyan kezdjem? bejegyzés itt


Ketogén étrend: Segítség a Keto Calculator használatához bejegyzés itt


Ketogén étrend: ajánlott és nem ajánlott édesítőszerek bejegyzés itt





Ketogén étrendről olvasva óriási különbségek léteznek a fogyasztható élelmiszerek tekintetében. Van, ahol tilos a tejtermék minden fajtája, van irányzat, ahol megengedett. Egyesek a zöldségeket tartják alapnak, mások a fehérjéket. Van, aki preferálja a húsfogyasztást, míg mások azt javasolják, ne együnk hússal húst. Itt is leírom, újra, hogy az én étrendem elsősorban az amerikai irányzaton alapul, mindenkinek a saját étrendjét kell megtalálnia, én az enyémről, a saját tapasztalataimról írok. Természetesen az ismereteim a témában nem csupán tapasztalat alapúak, utánaolvastam, -kérdeztem a dolgok biológiai-kémiai (...) hátterének is, amire itt nem fogok kitérni. Az alapanyagokat nézve szerintem az egyik legfontosabb szempont: a lehető legkevésbé feldolgozott élelmiszerek használata. 

A ketogén magas zsír-, moderált fehérje- és alacsony szénhidrátbevitelen alapuló étrend

(Aláhúztam, amiket leggyakrabban használok.)

Zsírok

- sertés-/liba-/kacsazsír
- olívaolaj
- lenmagolaj
- tökmagolaj

Tojás

Hús

- marhahús
- sertéshús
- kecske-, bárány-, mangalica-, nyúlhús, vadhúsok...
- csirke-, pulyka-, kacsa-, libahús, vad szárnyasok
- halak, tonhal, lazac (szardínia, hering, rák, polip, tintahal, kagyló ...)

És mindezek belsőségei.

Füstölt húsok

Sokan nem ajánlják a racemizált aminosavak miatt, amiről még konkrét tudományos anyagot nem olvastam, így én fogyasztok sonkát, szalonnát, kolbászt. A piacon vagy háztól szerzem be.

Zöldségek

- fejes saláta, rukkola, jégsaláta, endívia, madársaláta...
- kínai kel, fodros kel, kelbimbó, kelkáposzta...
- cukkini, tök
- spenót, sóska
- brokkoli
- karfiol
- hagyma
- karalábé
- zeller
- sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem, paszternák
- cékla
- zöld hüvelyű zöldbab
- spárga
- gomba
- retek...

Gyümölcs

- áfonya
- ribizli
- málna
- eper
- szeder
- kókusz (kókuszreszelék, kókuszliszt, kókuszsűrítmény)
- citrom
- olívabogyó
- paprika, paradicsom

Mivel nincs autoimmun betegségem, fogyasztok paprikát is, néha paradicsomot. Az avokádó egy szuper élelmiszer, viszont mivel külföldről hozzák be, nem vagyok biztos benne, hogy nem kezelik vegyszerrel.

Magok, csonthéjasok

- szezámmag
- dió
- mák

(... és ezek lisztjei. Megjegyzem: fogyáshoz nem ajánlom a magliszteket, a keto amúgy sem a maglisztekből készült süteményekről szól, de súlytartáshoz beilleszthető az étrendbe.)

Biztonságosnak számító keményítők

- krumpli
- édesburgonya
- rizs
- zab
- csöves kukorica
- tápióka
- sütőtök...

Mivel napi maximum (!) 50g szénhidrát megengedett a ketogén étrendben, én ezeket nem javaslom. Magam is ritkán fogyasztom.

Tejtermékek

- tejszín
- sajt (Cheddar, mozzarella...)
- sajtkrém( pl. mascarpone)
- vaj

Jómagam nem tudom megemészteni a tejtermékeket, de a fent említettekből minimális mennyiség fogyasztása nem okoz panaszokat.

Italok

- víz
- víz
- víz

Nem vicc. Tapasztalat: ha vizet iszom, jobban vagyok, jobb az emésztésem, a fogyást is segíti.

- kávé
- tea

A kávét sokan nem tartják jónak, mások igen, én fogyasztom.

Édesítőszerek

Ebben a bejegyzésben szerepelnek a javasolt és a nem javasolt édesítők. Személy szerint nem javaslom az édesítőket, mert mesterséges a legtöbb, és a természeteseket sem mindig tudja az agyunk megkülönböztetni a cukortól, így gyakran inzulinválaszt produkál, azaz olyan, mintha édeset ettünk volna. Márpedig a keto jó hozzáállással fantasztikusan stabil vércukrot eredményez (emiatt nincs éhségérzet).

- eritrit (és itt)

Fűszerek

-

Én nem dőlök be a mostanában zajló só-hisztériának, mármint annak, hogy káros. Vannak sóigényesebb és kevésbé sózós időszakaim. De sózok (kedvencem a himalája só), bátran használom.

- feketebors
- oregano
- kömény
- chili...

A speizom:



A hűtőm:


snidling, petrezselyem, sajt, sajtkrém, vaj, avokádó
mangalica szalonna, saláta, zöldség
savanyúság, disznózsír, zöldség
zöldség, tojás.


A következő részben a tiltott élelmiszerekről lesz szó.


Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése