2014. augusztus 4., hétfő

Ketogén étrend 7. hét, összefoglaló

Évek óta foglalkozom különböző étrendekkel. Olvasom, tanulmányozom őket. Sokat ki is próbáltam. A paleo kapcsán találkoztam a ketogén étrenddel. Olvastam róla és badarságnak tartottam. Ennyi zsír? Ilyen kevés fehérje? Hol vannak a gyümölcsök? Aztán egyre többet olvastam róla és kezdtem megérteni, hogyan is működik. De belevágni csak egyszer mertem, akkor is abbahagytam, mert nagyon keveset tudtam róla és hát nem is jól csináltam. De idén gyakorlatilag akaratlanul kezdtem el, vagyis inkább elkezdődött. Sok év kínlódás, szénhidráttól való rosszullét és ÁLLANDÓ, falkaparós éhségérzet után elkezdtem azt és úgy enni, amit és ahogy a szervezetem kívánt. Érdekes módon nem a csoki kellett neki, nem süti vagy üdítő. Néhány nap után rájöttem, hogy ez ketogén lehet. Utánaszámoltam: az volt. Csodálkoztam kicsit, de örültem is. Mert aki szenvedett már attól, hogy bármit és bárhogyan eszik, mégis mindig, FOLYAMATOSAN éhes, de annyira, mintha napok óta egy falatot sem evett volna, az tudhatja, milyen felszabadító érzés, ha végre nem éhes, nem állandóan a kaján jár az esze, nem sóvárog, nem ténfereg pityeregve a konyhában, hogy valami éhség-csillapító után kutasson.

Mivel hetedik hete így étkezem, közben rengeteget olvasok a témában, kérdezek, tanulok. Mert ez még az "én ketogénem", még sok finomítani való akad, változtatni való alapanyagokon, mennyiségeken, minőségen. De jó úton haladok, jól érzem magam, jókat eszem, a testem pozitív irányban változik.

Tehát nem fogyókúraként, nem fogyási szándékkal vágtam bele.

És szerencsére az allergián, asztmán és arrythmián kívül nincs is betegségem, se autoimmun, se más, így nem megyek a falnak, ha vannak olyan napok, amikor icipicit magasabb a fehérje napi aránya vagy 10% fölé megy a szénhidrát arány.

Nem számolok előre, nap végén szoktam néha megnézni, hogy alakult a tápanyageloszlás, de nagyon spontán módon érzem, mit és mennyit kell ennem ahhoz, hogy tartsam a ketogént.

És itt szeretném megjegyezni, hogy ha ahogy eszem, nem tartozna semmilyen kategóriába, akkor is maradnék ez az étrend mellett. Tehát gyakorlailag nem a ketogén étrendet akarom tartani, hanem úgy enni, ahogy az a szervezetemnek a legjobb. És eddig ez a legjobb. Sokan kérdezitek: meddig akarom ezt az étrendet tartani. Csak azt tudom mondani: nem akarok semmit tartani, figyelek a szervezetemre, és addig eszem így, amíg jólesik.

Semmi nem hiányzik. Se a sok gyümölcs, se a sok zöldség. Zöldséget majdnem napi szinten eszek, gyümölcsöt nagyon ritkán. De nem hiányzik.

Vannak dolgok, amikre külön odafigyelek.
  • Használok még mesterséges édesítőt, a kávéba. De tudatosan csökkentem a mennyiségét. Én mindig nagy bögre kávét iszom reggel, régebben 4 db édesítővel ittam, ma már 2-vel. És fokozatosan csökkenteni fogom ezt is, egészen addig, amíg megszeretem az üres kávét.
  • Eritritet használok, nem vettem észre, hogy emelné az inzulin szintet, de ezt is csak ritkán a palacsintához és a csokikrémhez.
  • Régebben iszonyat erős kávét ittam, ma már ez is lájtosabb.
  • Meggyőződésem, hogy az emberi szervezetet nem ücsörgésre, hanem mozgásra "találták ki", így igyekszem annyit mozogni, amennyit csak lehet. Az osztrák két heteimen ez nagyon kínos téma, de otthon megoldom. Azért most a két hétben sikerült itt kint hegyet másznom :)
  • Érdemes a bejegyzés végén található többi összefoglalót is elolvasni, azokban is sok tapasztalatról beszámolok.
  • Jól vagyok, teljesen jól fizikailag.

Hétfő:
R: kávé, sonkás tojás (2 tojás, 2 szelet sonka, 1 ek kókuszzsír)
E: 100g kesu
V: gombás csirke (70g hús), saláta tökmagolajjal.
Részletek itt

Kedd:
Reggeli: 2 sonkás tojás, kávé.
Ebéd: 1 főtt tojás, 2 szelet sajt.
Vacsora: gombás csirke.
Részletek itt

Szerda:
R: vitaminok, sonkás-sajtos tojás (2 tojás, 3 ek kókuszzsír, 2 sz. házi sonka, marék cheddar)
E: tonhal saláta (1/2 doboz tonhal, fél kis vöröshagyma, só, 30g jégsaláta, tökmagolaj, mustár)
V: kolbászos tojás (2 ek kókuszzsír, 5 sz. házi kolbász, 1 tojás)
EdzésFocus T25 Alpha Ab Intervals, Lower Focus (reggel)
Napozás: ebéd után 2x20 perc teljes testes.
Edzés 2: Focus T25 Alpha Cardio délután

Csütörtök:

E: saláta, sült kolbász
V: gombás csirke
Edzés: pihenőnap
Mozgás: délelőtt 2 óra sétadélután 1 óra kertészkedés.
Napozás: 2x20 perc (nudi, hihi)
Részletek itt

Péntek:
R: sonkás tojás (2 tojás, 2 sz. sonka, 2 ek kókuszzsír)
E: tojás saláta
V: rumos csoki
Edzés: Focus T25 Alpha Stretch
+ mozgás: 2 óra séta
Részletek itt

Szombat:
R: sonkás-sajtos rántotta, kávé.
E: (1200 méteren) házi szalámi, sajt, 50g mogyi.
V: maréknyi sült csirke, saláta tökmagolajjal.
Részletek itt
Mozgás: hegymászás

Vasárnap:
R: sonkás rántotta, kávé.
E: csokikrém, 40g mogyoró.
V: marék sült csirke, saláta tökmagolajjal.

Ketogén étrend: alapok itt

Ketogén étrend minta 1 itt, 2 ittitt, 4 itt, 5 itt, 6 itt
Ketogén étrendem (heti menüvel):
1. heti összefoglaló itt.
2. heti összefoglaló itt.
3. heti összefoglaló itt.
4. heti összefoglaló itt
5. heti összefoglaló itt
6. heti összefoglaló itt

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése