2013. május 16., csütörtök

Smoothie (gyümölcs-, zöldségturmix)

Turmix, smoothie vagy shake?
 
A "smoothie" elnevezés manapság kezd bekerülni a köztudatba. Krémesen sima, frissen préselt vagy turmixolt gyümölcsökből, zöldségekből álló ital. Bármilyen gyümölcs vagy zöldség lehet a smoothie alapanyaga... Cukor nem kerül bele, és friss vagy frissen fagyasztott alapanyagokból készül. Hígítani vízzel, citromos vízzel vagy almalével szokás, sűríteni pedig még több gyümölccsel, esetleg joghurttal.    

Milyen gyümölcsöt, zöldséget centrifugázhatunk?

Almát, répát, ananászt, céklát, spenótot, zellerszárat és zellert, facsarni pedig a narancsot, a lime-ot, a grépfrútot és citromot érdemes. turmixolni a legjobb a következőket: sárgabarack, őszibarack, málna, eper, nektarin, avokádó, mangó. . .   

Érvek mellette

  • Finom és egészséges.
  • Az egészséges táplálkozáshoz szükséges napi gyümölcs és zöldség fogyasztása könnyebben garantálható.
  • Gyerekek, fiatalok számára kedveltebbé tehetjük gyümölcsök fogyasztását.
  • Számtalan variációban elkészíthetjük, receptre nincs is szükség, hagyatkozhatunk a rendelkezésre álló alapanyagokra és a fantáziánkra.
  • Lehet reggeli ital, tízórai, gyors uzsonna, koktél, de akár desszert is.
  • Vitaminban, rostokban gazdag, magas antioxidáns tartalmú, ugyanakkor nem tartalmaz tartósítószert, színezékeket.

Mi kell hozzá?

Ízlés szerinti friss (vagy mélyhűtött) gyümölcs vagy zöldség, jégkocka (aprított formában), gyümölcslevek, esetleg víz, gyümölcsszirup, tea, ízlés szerint édesítők (cukor, méz, édesítőszerek).

Boltban vagy otthon?

A boltban kapható turmixok, smoothie-k egyszerűbben megoldják a délutáni uzsonna kérdését, de minden alkalommal olvassuk el az összetevőket, tápértéket tartalmazó táblázatot. Nézzük meg, hogy az adott termék mennyi cukrot, mennyi mesterséges összetevőt tartalmaz, és hogy nincs-e lejárva. Alkalmanként nyugodtan fogyaszthatjuk, akár desszertnek is, a hangsúly minden esetben azon van, hogy a gyümölcsitalt jól illesszük be az étkezéseink közé.
 
Személy szerint nagyon szeretem, a juharszirup kúra óta jólesik a folyékony táplálék, gyakran egy turmix az eledelem ebédig. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése