2013. április 17., szerda

Napi natura - citrom


kép

"Mire jó a citrom?
- Héja természetes légfrissítő, kis vízbe reszelve nagyon finom illatot áraszt az egész szobában.
- Kezünk büdös hagyma, hal vagy mosószer szagú lett? Egy kupak citromlével vagy negyed citrom levével dörzsöljük be alaposan, majd mossuk le. Elveszi kezünk kellemetlen szagát.
- Vágódeszkákról is ledörzsölhetjük a kellemetlen szagokat.
- Természetes szúnyog riasztó: Citrom nedvével bekenjük testünk egyes részeit bográcsozásnál, s a füst és a citrom illatát nem szeretik a rovarok.
- Használjuk réztisztításra: sóból és citrom facsart levéből pasztát készítünk, ezzel dörzsöljük át a felületet és 5 percig hagyjuk állni, majd öblítsük le. Kellemes az illata, s nem mint a vegyszer fojtó szaga." (Forrás: itt.)


"A citrom is egy olyan gyümölcs, amely télen is és nyáron is folyamatosan megtalálható a zöldséges boltokban. A citrom magas rost, és savtartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, és erősíti a gyomorfalat, így hosszútávon segít a fekélyes betegségek, illetve a gyomorrák kialakulásának megelőzésében. Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket. De nem csak a gyümölcs húsa, hanem a héja is nagyon egészséges. Többek között a lereszelt héja fűszerként funkcionál. Azt azonban nem árt tudni, hogy a hazánkban kapható citromokat éretlenül szüretelik le, és helyileg érlelik mesterséges permetekkel, így hatóanyagai lényegesebben gyengébbek, mint a napon érlelt citromnak. Remekül alkalmazható bélféreghajtóként, valamint puffadás gátló is. A kiadós evés utáni egy evőkanál citromlé azonnal könnyít a gyomron, és gyorsítja az emésztést. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat. A citromsav természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben: mintegy szabályozza azt. A feleslegesen bekerült ásványi anyagokat, sókat, bomlástermékeket oldja, kivételes újjáépítő tulajdonságánál fogva azonban pótolja a hiányzó szerves sókat, valamint segít azokat a szervezethez kötni. A citromnak ezen kívül magas a C-vitamin tartalma, ezért erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladásos betegségeket, és segít a nátha megelőzésében, valamint kezelésében is.

Tipp: ha nagyon erős, elviselhetetlen torokfájástól szenvedsz, akkor csavard ki egy friss citrom levét, tegyél bele két kávéskanál mézet, és idd meg. Már néhány órán belül enyhíti és megszüntetheti a torokfájást.
Ezen kívül, még alkalmazhatjuk a szépségápolás területén is. Felhasználhatjuk arcpakolásra, szeplők ellen, zsíros hajra, zsíros bőrre, szájszag ellen, fogfehérítésre." (Forrás: itt.)

Én leggyakrabban a gyömbéres teámba és limonádénak használom. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése