2012. augusztus 23., csütörtök

A narancs

Mivel nem vagyok már mai csirke, simán emlékszem gyermekkorom karácsonyaira, amikor még ritkaságszámba ment a narancs és a banán. Akkoriban hetekkel az ünnep előtt a boltban fel kellett iratni, mennyi banánt vagy narancsot kérsz karácsonyra, olyan volt ez, mint valami tiltott szer, amihez csak titokban lehet hozzájutni. És nem volt ám kilószámra! Óriási öröm volt, ha a fa latt az ajándékok mellett volt 1-1 bankó vagy nari :) Ma már hihetetlennek tűnik, pedig ez így volt (600 éve). Ma pedig szinte bármelyik boltban kapható, és gyakran olcsóbb a magyar almánál (no komment).
 
Én speciel imádom. A kedvencem a húsos rostú, nem túl lédús, aminek a hártyáját le lehet venni teljesen. De szó se róla, megeszem bármelyiket. Már ha van. És persze már ha épp jóval olcsóbb mint az aktuális hazai idénygyümölcs.
 
G. pár éve narancslekvárt készített. Én sose tenném, olyan macerás, pedig a lekvár!!! Életemben nem ettem olyan finomat! Biztosan belefőzte a szívét, a lelkét, a szeretetét, szerintem ettől olyan finomak igazán a saját készítésű lekvárok.
 
És hoztam egy kis cikket is a narancsról:
 

"A narancs hatása szervezetünkre

undefinedMa már egész évben kapható ez a szuper C-vitamin bomba, amely átsegít minket a megfázásos időszakon.
A narancsban minden meg van ahhoz, hogy szeressük, már a színe is csábító és lelket melengető. Íze édes, lédús, és zamatos, így nem hiába hogy kicsik és nagyon egyaránt rajonganak érte.
 
 
 
 
 
Ám a narancs amellett hogy egy finom gyümölcs még nagyon egészséges is. Egyik fő jó tulajdonsága a magas C-vitamin tartalma, ami köztudott, hogy télen a megfázásos időszakban az egyik legfontosabb vitamin. A fogyókúra idején is sokat ehetünk belőle, mert édes íze máris feldob minket, de gyorsan csillapítja éhségünket, és mivel kalória szegény is szinte bármennyit elfogyaszthatunk belőle.
 
undefined

 
A benne található vitaminok és ásványi anyagok hatására vírusölő és baktériumölő szerként is működik, valamint antioxidáns és van benne gyümölcssav. Tisztíja a vérünket, a vesénket, gyorsítja az emésztést mivel igen magas a rost tartalma, és májunkra is jó hatással van. Található benne karotin, akár csak a sárgarépában, ebből állítja elő a növény az a vitamint.
 



A B vitamin tartalma segít leküzdeni a fáradtságot, és erősíti az idegrendszerünket. Ha fáj a fekünk, levertek, vagy rosszkedvűek vagyunk együnk meg két-három narancsot máris érezni fogjuk pozitív hatását.
A narancsot érdemes hetente rendszeresen fogyasztani nyersen vagy gyümölcssalátába keverve, de készíthetünk mi magunk is narancslevet. A frissen facsart narancslevet hígítsuk fel ásványvízzel, és igyuk meg éhgyomorra vagy étkezés előtt. A narancs mellé iktassuk be étkezésein közé az almát, a citromot, vagy a mandarint is, így egész télen pótoljuk a vitaminokat és ásványi anyagokat szervezetünk számára.
 
undefined

 
A narancsot még bőrünk szépsége érdekében is felhasználhatjuk, keverjük össze mézzel vagy túróval, vigyük, fel arcunkra majd 20 perc után langyos vízzel mossuk le bőrünket."
 
(Forrás: noinetcafe.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése