2013. július 19., péntek

Boszisüttetés a napon, avagy napozni vagy nem napozni?

Azért itt, Ausztriában is nyár van. Hosszú napok óta 30 fok közeli a hőmérséklet, eső két hét alatt egyszer esett, az is nagyon régen már. A délelőttök hamar eltelnek, de a délutáni 6 órás műszak meglehetősen döcögős...


kép

Két hete vagyok már itt, és még két hét vár rám a hazautazásig. így pár napja eldöntöttem: ebéd után "kiveszek" magamnak fél órát, ami csak az enyém, és napozni fogok.


kép

A bőröm meglehetősen kényes a napsugárzásra, az arcomat februártól, az első napsugár megjelenésétől novemberig napont fényvédő krémmel kell kennem, különben piros pöttyös lesz és barna májfoltos. Mostanában (kábé két éve) annyira erős a napsugárzás, hogy használjak is bármilyen krémet, a homlokomon akadnak kisebb-nagyobb májfoltok. No de hát ez van. Azért naptejet szoktam rá kenni, ha tudom, hogy huzamosabb ideig tűző napon kell lennem. Pedig tudom: nagyon káros. Napozáskor pedig letakarom a fejem és az arcom. Nyárig szedtem D-vitamint, és meglehetősen sok sárgarépát is ettem. A mai napig, ha nassolhatnékom van, megpucolok 1-2 répát és elrágcsálom :)


kép

És hogy miért nem használok amúgy naptejet? Összegyűjtötem pár cikket, amit érdemes -értelmezve- elolvasni a témában.


kép

"Az ám, de mit kenjünk magunkra?
A legjobb volna semmit.
A D vitamin szintézist ugyanis nem kell kivédeni, csak a leégés ellen kell védekezni."
Teljes cikk: http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/napozas-es-melanoma.php

"A napozószerek piaca a bőrgyógyászok és a népegészségügyi programok keltette félelmekre építenek, és forgalmaznak egészségre ártalmas szereket, amelyek még ráadásul a napsugarak ellen sem védenek meg."
Teljes cikk: http://www.tenyek-tevhitek.hu/napozoszerek.htm

"Hét vezető brit egészségügyi csoport hivatalos közleményt adott ki, amely megcáfolja az előző évtizedek ostoba napozásellenes álláspontját. A közlemény elismeri azt, amit a NaturalNews (és szerény személyem is) évek óta hirdet, miszerint a napozás egészséges, és annak érdekében, hogy szervezetünk több D-vitamint állítson elő, több időt kellene a napon töltenünk napvédőszerek használata nélkül. "
Teljes cikk: http://www.tenyek-tevhitek.hu/mozgolodas-a-d-vitamin-fronton.htm

"Az olyan állítások, mint "egész napi védelem", "vízálló", "kivédi a káros sugarakat" nem igazak, mégis szerepelnek a flakonokon. Mivel ezeket nem ellenőrzik és nem tiltják, a cégek bátran állíthatnak bármit. Összességében az elemzés 130 terméket ajánl, 618-nál óvatosságra int, 37 terméket nem javasol használni."
Teljes cikk: http://medicalcenter.mconet.biz/alternativ-orvoslas-rozsadomb-medical-center/napozassal-a-melanoma-ellen-d-vitamin-a-rak-ellenszere_3795_604709.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése