2013. április 23., kedd

IR étrend

Heti étrendem itt.

"Inzulinrezisztencia étrend


AZ INZULINREZISZTENCIA ÉTREND ALAPELVEI:

1.) Miért kell 3 óránként étkezni?


Inzulinrezisztenciában a vércukorszint minden étkezés után (általában) 1-4 órával a normális szint alá csökken, ami károsítja a szervezet (sejtek-szövetek-szervek) működését. Ezt a vércukor leesést kell kivédeni a 3 óránkénti, azaz 5+1 étkezéssel.

2.) Hány órakor kell reggelizni?



7 órakor, illetve lehet ennél korábban, de legkésőbb 8 óráig meg kell reggelizni az inzulinrezisztencia étrend szerint.

FIGYELEM!


Ezen az oldalon a diabetológusok által előírt hivatalos diétás oktatás inzulinrezisztencia étrend útmutatásait olvashatja. Tapasztalataink és eredményeink alapján javasoljuk ezt módosítani, mert:

  • A hivatalos diétás oktatás egyelőre nem tanítja a paleolit étrendet. A paleolit étrend mellett az inzulinrezisztencia és PCOS az esetek nagy részében gyors ütemben elkezd meggyógyulni (inzulinrezisztencia étrend módosítása: ld. paleolit étrend oldal).

  • A hivatalos diétás oktatás egyelőre nem ismeri és nem tanítja a máj tehermentesítésének fontosságát. Inzulinrezisztenciában a máj működése eleve rossz, ezért csupán a májat tehermentesítő megfelelő vacsorától mindenkinél javul az inzulinrezisztencia (inzulinrezisztencia étrend módosítása: ld. bármilyen étrend váza oldal).

3. A hivatalos diétás oktatás szerint miért kell naponta általában 160g szénhidrátot (CH) megenni az inzulinrezisztencia étrend ben? 

Ha 160g CH-nál (illetve a személyre szabottan előírtnál) kevesebbet eszik, akkor a vércukorszintje a következő étkezés előtt lecsökken (hipoglikémia). Ha 160g CH-nál többet eszik, akkor a vércukorszintje a normál felső határ fölé emelkedik (hiperglikémia), ami után törvényszerűen a megemelkedő inzulinszint miatt a vércukor a normál alsó határ alá fog csökkenni (hipoglikémia). Az emelkedett és csökkent vércukorszint, valamint az emelkedett inzulinszint károsítja a sejtek-szövetek-szervek-szervezet működését.


4. A hivatalos diétás oktatás szerint melyik étkezéskor hány g CH-ot kell megenni, és milyen arányban legyenek a gyors és a lassú felszívódású szénhidrátok?

Inzulinrezisztencia étrend:

  • reggeli 7-8 óra: 30g CH (lassú)
  • tízórai 9-10 óra: 20g CH (ebből 10g lehet gyors)
  • ebéd 12-14 óra: 40-50g CH (fele lassú, fele gyors)
  • uzsonna 16-17óra: 20g CH (gyors)
  • vacsora 19-20 óra: 30g CH (ebből max 10g gyors)
  • utóvacsora 21-22óra: 10g CH (csak lassú)..." (Forrás és teljes cikk itt.)
Nem vagyok beteg, de a héten ezen étrend alapján eszem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése