2013. április 14., vasárnap

Napi natura - ecet

Napi natura
  • arclemosó itt.
  • vegyszermentes takarítás itt.
  • sampon házilag itt.
  • mosógél házilag itt.
kép
                   
Mire használhatjuk az ecetet háztartásunkban?

 A frottír törölközőket érdemes időnként ecetes vízben áztatni, mert az feloldja a vízkövet, és így nem lesz durva ...a törölköző.

• Az ecet természetes vízkőoldó, forró vízzel kombinálva még hatásosabb. A citromlé gyengébben, de szintén oldja a vízkövet.

• Az ecettel kevert szódabikarbóna feloldja a dugulást.

• Vízlágyítók helyett a mosógép vízkőtelenítéséhez használjunk ecetet! Évente egyszer öntsünk a gépbe 2 liter 20%-os ecetet, és indítsunk el egy 60°C-os programot. Az első öblítés előtt állítsuk le a gépet, és hagyjuk benne állni az ecetes vizet egy napig, másnap melegítsük fel újra és fejezzük be a programot!

• Amennyiben a penészfoltos ruhákat pár órára ecetbe áztatjuk, majd kimossuk, teljesen eltűnnek a foltok.

• Permetezzük be a hűtőnket tisztításkor ecetes vízzel, így természetesen fertőtlenítjük és szagtalanítjuk.

• Az ecetes vízzel történő ablaktisztítás régi módszer, de még ma is működőképes.


  A vízkő ellen ecet

Darabokban távozik a vízkő a mosógépből, ha tömény ecetet,kb két liternyit öntünk a dobba, majd átforgatjuk és öblítjük. A vízkő eltávolítása után tegyük kis edénybe, ecetbe a vízcsap szűrőjét. Az ecet fellazítja a vízkövet, ekkor egy üvegmosó kefével el tudjuk távolítani, és a csapból ismét folyik a víz. Ha a zuhanyzórózsa vált vízkövessé, a rózsát csavarjuk le és egy napra tegyük egy ecetes vízzel teli edénybe. A vízkő leoldódik, de a lyukakat tűvel egyenként is ki kell tisztítanunk.

Ruha öblítésére, folt eltávolításra is jó az ecet.

Az utolsó öblítővízbe ecetet keverve lágyítja a mosott ruhát és élénkíti a színeit. Nem lesz ecetillatú a ruha! Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára higított húsz százalékos ecetet tanácsos önteni. Kb. egy csészényit!

Ruhaneműből a foltot ecettel is eltávolíthatjuk. A foltos részt a megfelelő oldattal jól áztassuk át, majd tiszta ruhával dörzsöljük tisztára. Azután a ruhaneműt mossuk ki a szokásos módon. A frottír törölközőket érdemes időnként ecetes vízben áztatni, mert az feloldja a vízkövet, és így nem lesz durva a törölköző.

És még néhány tipp, mi mindenre lehet használni az ecetet:

Az erősen oxidálódott és foltos sárgaréz kilincseket jól tisztíthatjuk sóból és ecetből, ill. citromléből és sóból készített oldattal. A keverékből egy keveset öntsünk egy puha rongyra és a kilincs teljes felületét dörzsöljük át, majd alaposan öblítsük le, végül egy másik ruhával töröljük szárazra és fényesre.

 A műbőrből készült bőrönd felületét langyos ecetes vízzel tisztítsuk (egy liter víz, egy deci 10%-os ecet), majd puha ruhával töröljük szárazra. Ha nagyon piszkos, mosószeres vízzel mossuk le
Az elektromos tűzhely főzőlapjait kikapcsolt állapotban ecettel vagy citromlével bedörzsölve takarítjuk, majd néhány csepp olajjal kifényesítjük.

 A teáskanna, kávéfőző, vízforraló hamar vízköves lesz, ez lassítja a melegítést, gondot okoz a tisztításban. A vízkőtől könnyen megszabadulhatunk, ha időnként ecetes vizet forralunk benne, majd alaposan kiöblítjük. A rozsdamentes mosogatóknak is jót tesz egy kis ecetes fürdő, főként a csap körüli vízkőlerakódásokat távolíthatjuk el így látványosan. Nem teszünk azzal rosszat, ha vagy hat órán át áztatjuk.

 A zománcozott és rozsdamentes felületű, valamint porcelán edényeken keletkezett szilárd vízkövet is eltávolíthatjuk 20%-os ecettel, amit 12 órán át benne hagyunk.

 A szőrkefék egy idő után megkeményszenek, de ecetes-vizes áztatás után visszanyerik rugalmasságukat. Ezért a gyakrabban használt keféket érdemes időnként ecetes vízben áztatni.

 A bútorok nem porosodnak olyan gyorsan, ha egy liter vízbe egy teáskanál 20%-os ecetet, valamint egy teáskanál glicerint feloldunk, majd puha ronggyal ezzel a keverékkel töröljük le a bútorokat.

 A hamutartót a teljes szagtalanításához ecetes vízzel mossuk ki.

 Edények pereméről 3-3 evőkanál ecetet és sót tartalmazó főzettel távolíthatjuk el a teafoltot.
 
Vágódeszkánkról úgy távolíthatjuk el az erős hagyma- vagy halszagot, hogy egy evőkanál ecettel vagy fél citrommal jól bedörzsöljük, utána pedig hideg vízzel alaposan leöblítjük.

 Ha megcsípett a szúnyog, tegyünk rá hűsítő ecetes borogatást. A szúnyogcsípést azonnal enyhíti, megszünteti a viszketést. Csökkenthetjük a bőr általános viszketését, ha a viszkető területet gyenge ecetes, ill. citromos vízzel bedörzsöljük.

 Nem reped meg a tojás héja főzés közben, ha a főzővízhez kevés ecetet vagy sót adagolunk.

 Ha a gombát enyhén ecetes vízben mossuk, kellemes ízt kap, és nem feketedik meg.

 A nehezen puhuló húsra főzés közben öntsünk egy-két evőkanál finom ecetet. Hamarabb elkészül, mert fellazulnak a rostok. Ezért jó, ha mindig tartunk otthon ecetet.

 Tárolásra ne használjunk vas, alumínium, réz vagy horganyzott edényeket, mert az ecet megtámadja őket, és ártalmas vegyületeket old ki belőlük.
(Teljes cikk: itt.)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése