2013. május 24., péntek

Kókuszzsír

A kókuszzsírnak 4 különleges tulajdonsága van, ami miatt túlmutat a hagyományosan használt zsiradékok lehetőségein. 

kép

1. Nem hosszú láncú zsírsavakból épül fel.
A kókuszzsír közepes lánchosszúságú zsírsavakból áll (Middle Chance Fatty Acid röviden: MCFA). Közepes lánchosszúságú zsírsavak emésztéséhez nem kell enzim. A kókuszzsír emésztéséhez nem kell enzim és emiatt teljesen másként viselkedik a szervezetben. Ez olyan fontos, hogy még egyszer leírom. A kókuszzsír emésztéséhez nem kell enzim. Gondolj bele micsoda megkönnyebbülés ez a szervezetnek. Az ebből fakadó előnyöket később megismerheted. (Pl. van, aki betegsége miatt nem fogyaszthat semmilyen zsírt)

2. Laurinsavat tartalmaz
A kókuszzsírban a közepes lánchosszúságon található zsírsavat, laurinsavnak nevezik. Ez a zsírsav antimikrobiális hatással rendelkezik. Tudom, hogy ez így kicsit szakmainak hangzik de ez az összefoglaló megnevezése. Úgy is írhatom kicsit hosszabban, a kókuszzsírban lévő közepes lánchosszúságú zsírsavak egyik legfigyelemreméltóbb jellegzetessége, hogy képesek megölni a kórokozókat és élősködőket. Az elfogyasztott zsírsav a szervezetünkben monogliceriddé és közepes lánchosszúságú zsírsavakká alakul, mindkettő jelentős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, képesek elpusztítani a betegségeket okozó baktériumokat, gombákat, vírusokat és élősködőket.

3. Segítség a jobb immunrendszer kialakulásához.

Ismeretes, hogy az anyatej alapvető immunológiai védelmet biztosít a kisgyermekek első életévében. Ebben a védelemben a laurinsavnak fontos szerepe van. A laurinsav nagy mennyiségben található az anyatej telített zsírjaiban (3.5%). Ez a zsírsav segíti a csecsemő szervezetében az immunrendszer erősödését. Az anyatejen kívül a természet másik bőséges laurinsav forrása a kókuszzsír.(43%)

Ugye ez jól hangzik. Egy zsír, ami nem terheli a szervezetet és megvéd a fertőzésektől és erősíti az immunrendszert. De ez még nem minden!

4. Stabil szerkezetű.
A kókuszzsír ellentétben a növényi olajokkal stabil szerkezetű tehát sütésnél nem oxidálódik nem keletkezik benne méreganyag és az egészségvédő hatása nem csökken.

A kókuszzsírt olajnak, vajnak is nevezik. Ez a megnevezés a termőhelyén használt nevéből és állagából adódik, mert ott folyékony állapotú. Te is hívhatod, ahogy neked tetszik de érdemes tudnod kókuszzsír a helyes megnevezés, mert 92% telített zsír( a sertés zsír csak 50% telített) A kókuszzsír 24 fokon olvad, ezért nyáron, folyékony télen szilárd. (Forrás itt.)
 
Mire jó?
 
Használható főzésre, párolásra, hideg fogyasztásra, bőrszépítésre.
Magas vitamin- és nyomelemtartalma miatt sütésre nem ajánlott, mert elveszíti a vitamintartalmát.
A Candida gomba kezelése mellett a további előnyei:

1. Immunerősítő
2. Segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy alulműködést
3. Gomba, baktérium és vírusölő de a bélflóra baktériumait nem bántja.
4. Szív és érrendszeri betegségek megelőzése
5. Segíti a tápanyagok felszívódását
6. Javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet
7. Nem emeli a rossz koleszterin szintet
8. Máj epe gyomor és bélbetegségeknél csak ez a zsírt ajánlott
9. Ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben,
10. Könnyen beilleszthető a napi használatba
11. Igazi energia bomba ezért serkentő szer helyett is használható (kávé stb.)
12. Kiváló haj és bőrszépítő anyag

Higgyen a természetben, mert nincs a világon semmilyen más zsír, ami ilyen sokrétűen segíti az egészségét.
Kókuszzsír használata a következő esetekben kimondottan előnyös:
Májbetegségek, krónikus hasnyálmirigy gyulladás, gyulladásos bélbetegségek, Hyperthyreosia, Coeliákia és felnőtt kori sprue, Hyperacid krónikus gastritis, Peptikus fekély, Rövidbél-szindróma, Poliszisztésztémás autóimmun kórképek, Szisztémás lupus, erythematosus, Dumping-szindróma, Muciviscidosisban, Nyirokszállítás gátoltsága.
Öregségi foltok, AIDS/HIV, Ízületi gyulladás és merev ízületek, Lábgombásodás, Baktérium és vírusfertőzések, Felfekvés, Pattanások, Test és lábszag, Kelések, Szoptatás, Zúzódások, Égések, Bursitis, Candida fertőzés ,Cserepes ajkak, Bárányhimlő, Ajakherpesz, Krónikus fáradtság szindróma, Megfázás, Hideg kezek és lábak,Vastagbélgyulladás ,Vastagbél betegségek, Székrekedés, Crohn betegség, Vágások és sebek, Korpa, Cukorbetegség, Pelenka kiütések, Bélproblémák, Száraz és kirepedezett bőr, Fülgomba, Fülgyulladás, Fülzsír, Ekcéma, Herpeszek, Fibromyalgia, Influenza, Epehólyag gyulladás, Hajbalzsam, Fogínygyulladás, Ínygyulladás és fogszuvasodás, Aranyér, Hipoglikémia, Hipotiroizmus, Immunrendszer, Gyomorrontás, Szájszag, Álmatlanság, Bélparaziták, Vese problémák, Libidó problémák, Máj problémák, Májfoltok, Hányás, hányinger, Vírusos fertőzések, Alultápláltság, Elhízás, túlsúly, osteomalacia, Súlyproblémák, Bőrgomba, Csontritkulás, Terhességi csíkok, Körömgomba és lábgomba, Leégés, Ráncok, Gombás fertőzés,
A felsorolás nem teljes. (Forrás itt.)
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése