2023. július 12., szerda

Tátra 1. nap


Tátra 0. nap itt

Tátra 1. nap:

Iszonyatos melegben indultunk, a hőmérő még 36 fokot is mutatott. (A fogyasztás nem releváns, még az óra sem.)


Mivel a minap beleesett a telóm a farzsebemből a wc-be, akadtak vele "kisebb" gondok. Már korábban is egyébként, a tervezett elavulást rég túllépte, de nem akartam lecserélni, mert működött. Hát most már nem teljesen működött... "Útba esett" Dunaújvárosban az üzlet, hát legyen. Kicsit "csúsztunk" időben, de végül is nem rohanunk sehova. Mindent átmásoltak, így folytathattuk az utat.

Még mindig nem a Magas Tátra, csak Losoncig jöttünk, tényleg nem akartunk rohanni, meg semmi kényszert, hiszen -egy évben egyszer, pár napig- nyaralunk.

Jártunk már erre (M0-M3) Gyöngyösig, aztán onnan keletnek vettük az irányt, most északnak tartottunk. Sosem jártam eddig pl. Salgótarjánban. 

Onnan pár km a szlovák határ, a táj egyre "hegyesebb".

Losonc érdekes városka. A belváros szép, csodás, régi épületek sorakoznak, de Mo-hoz hasonlóan rengeteg a kiadó üzlet, a felújításra váró ház. Az utcákon kevés az ember, a vendéglátó egységek nagy része bezárt, nagyon szomorú látvány.











Akikkel találkoztunk, mindenki roppant kedves volt. A szállásadónk kerített magyarul beszélő ismerőst, amire odaértünk, a vendéglátó helyen a pultos nem beszélt magyarul, de egy vendég srác azonnal felpattant és a segítségünkre sietett (meg is hívtuk egy páleszre ;) )

Érdekes, nem is tudom, hogy volt ez ma az étkezéssel... Én általában folyamatosan tudnék enni, ma viszont reggeli volt otthon (két stifis-vajas-paprikás szendvics, kávé), aztán délután egy szendvics és este, már Losoncon még egy szendvics. No mindegy, kis kalóriát vittünk be az Emporioban egy sörrel és egy Sligovicával. ;)


A mai szállásunkon nincs klíma (amúgy losonci sétánk alkalmával figyeltük: szinte sehol nincs klímaberendezés), de holnap már csak felfelé megyünk. Jujj, nagyon izgi, imádom a hegyeket. :)