2024. január 31., szerda

Maminál

Munka után mamihoz.

Mamikám, ha rád nézek, ugyanolyan vagy, mint sok éve. Valahogy nem öregszel. Én már nem nézek tükörbe, érzem a plusz tíz évet, ami az utóbbi három-négy hónapban rám borult.
Örültél nekünk ma is. Áthúztad a kispárnádat. Nem tudom, emlékszel-e, de ezt a huzatot (is) te varrtad.


Az anyutól kapott kardigánodban voltál. Én kínlódtam, de erős voltam, nem sírtam. Próbáltam mosolyogni is, nem tudom, mennyire sikerült.


Többször megkérdezted, hány éves is leszel, és amikor elmondtuk, hogy 95, mindig azt mondtad: "Jézusom! Az nagyon sok!". Igen, emiatt is lehet, hogy fáj mindened.

Anyut többször kerested. Nem tudom, megvédünk-e ezzel vagy csak szimplán hazudunk, de nem mondtuk meg most sem az igazat. Tudom, hogy érzed, hogy valami nagyon nem stimmel. Ma konkrétan rákérdeztél: "Baj van?". Én lefagytam, de szerencsémre M-ra néztél kérdőn, esdve... Legszívesebben megmondanám az igazat, de ekkora terhet nem tudok most még magamra venni, a szívemet először kicsit össze kellene foltozgatni, mielőtt látlak a hír hallatán és megint darabokra törik. És hogy mondjam meg? Szimplán, hogy Mami, anyu meghalt.? Vagy A kislányod meghalt.? Talán felfognád. Talán nem hinnéd el. Talán felfognád, de ennyi. Nem, nem hiszem. Ma is felgyorsult a légzésed, amikor róla kérdeztél... Demens vagy, elképzelésem sincs, hogyan reagálnál. Nekem ez sem kis teher, hogy hagyunk téged a bizonytalanságban. Tanácstalan vagyok.

Jó volt látni, hogy "jól" vagy, jó az étvágyad. A vitt szilvás gombócot befaltad, rá negyed órára az ottani vacsorát is. 

Egyre több mozdulatodban látom anyut...

...

Néha nem hiszem el, hogy mindez megtörtént. Az eszemmel tudom, hogy anyu meghalt és nincs, de a szívem kifacsarodva nem hajlandó elfogadni. 

Most már egész gyorsan álomba sírom magam, de irtó rosszul alszom, rengetegszer felébredek. A korábban írt éjjeli ébredési fizikai dolgok már átszivárogtak a nappalaimba is. Kimondhatatlanul fáradt vagyok. 

Mai cuki


Persze illatos filccel. 
 

2024. január 30., kedd

Mai cuki (is)

Mai. A lényeg: illatos filccel készült.


És ma kaptam egy piros pontot a 2. osztálytól, amiért kivételesen nem felejtettem fent a teremben a kardigánomat.


A mai 11 órás műszak után szörnyen fáradt vagyok. Mintha egy húzós hét után péntek lenne. Nagyon rossz, hogy nem sírhatok bármikor. Munkaidő alatt nem lenne szerencsés. De amint egyedül maradok, amint beültem az autóba este, már potyogtak is a könnyeim. Húsvétra szemgolyókat fogok kérni a nyuszitól...

 

2024. január 28., vasárnap

Vasárnap

Azt mondják, a temetés egyfajta megkönnyebbülést ad. Nekem nem ilyen érzés, hanem mintha az eddigi légüres téren belül beszippantana egy fekete lyuk. Kegyetlenül rosszul alszom, szinte folyamatosan görcsbe rándul valamelyik testrészem; embertelenül fáj mindenem: beszakad a hátam, nem kapok levegőt, leszakadnak a vállaim, hasogat a fejem, már szó szerint alig látok a sok sírástól, a szemgolyóbb jobban fáj mint egy hónapja... Valahol érzékelem a külvilágot, tisztában vagyok azzal, hogy vagyok, hogy vannak alapvető szükségleteim, de kimondhatatlanul nehéz átvergődnöm magam a légüres teret a valóságtól elválasztó hártyán.

Anyu nem szeretné, ha szomorú lennék, ha szenvednék. Azt szeretné, hogy boldog legyek, szabad, önfeledt. Csakhogy ez nem olyan egyszerű.

Sok megállással, sok sírással, sok leüléssel-zsepi telefújással, hulla fáradtan, de megírtam a listámat. Hihetetlenül sok dolgot kell még intézni anyu ügyeiben, és itthon sem hagyhatok mindent M-ra, hónapok óta "csak vagyok".

Készült zöldség krémleves, rizs, grill sajt pestoval, saláta. Sütöttem egy muffint is. Csak abból dolgoztam, ami volt itthon. Dobozoltam is belőle magamnak 2 napra.


Sűrű a január. Anyu 6-án halt meg, 8-án intéztük a húgommal a temetést, 13-án volt húgom születésnapja, 18-án lett volna apué, 26-án temettük el anyut, és ma, 28-án lett P. nagykorú.


A kép 15 éve készült R. és Cs. lakodalmán, Hőgyészen, a Vincellér házban. 


Ez pedig P. szülinapján talán két éve, Budapesten.

Az biztos, hogy anyu maga volt a végtelen szeretet. 

Végtelenül hiányzik...

2024. január 26., péntek

Anyu temetése

 Egyelőre szavak nélkül, mert azok jelenleg nincsenek...





„Anya tudod, most arra gondolok,
velem vagy és nem csak álmodom.
Hozzád bújok, cseng a hangod,
dúdolgatsz nekem,
mosolyogva, kedvesen szólsz:
- ne sírj gyermekem.
Szívem remeg, gyönyörű az álom,
édesanyámat újra megtalálom.
Fénysugárral ölel át a végtelen szeretet,
Mely örökre megőrzi emlékedet.”

2024. január 25., csütörtök

Maminál- kalandosan

 Korábban...






Anyu még Hőgyészen lakott, amikor mami otthonba került. Minden héten látogatta mamit busszal. Amikor Mohácsra költözött, akkor is ment: legtöbbször én vittem kocsival, máskor a jó hosszú, több átszállásos buszutat választotta. De olyan is előfordult (nem is egyszer), hogy egy héten kétszer is voltunk az otthonban, ha arrafelé jártunk, nem tudtunk úgy elmenni az mellette, hogy ne ugranánk be mamihoz akár csak tíz percre is. Mindig vitt valami finomságot. Legtöbbször kompótot (is), mert mami nagyon szereti.

Anyu elment, mami még maradt.

Nem egészen 3 hete M. főzi a kompótot, ha megyünk. Mint most is. Én január 6. óta mamihoz nem fekete ruhában megyek. A szívem kicsit mindig megszakad, de igyekszem nagyobb hangsúlyt fektetni arra, ami jó és örömteli.



Mami -önmagához, a betegségéhez képest- jól van. A múltkori esése miatt vannak negatív változások ugyan, de ezekkel együtt is jól van. Kereste persze anyut, háromszor is rákérdezett, egyelőre elfogadta, hogy fáj anyu dereka. (Megint beszéltünk a szociális nővérrel, most is azt mondta: egyelőre ne mondjuk még meg neki, hogy anyu meghalt.) Örülök, hogy még van nekünk, örülök, ha láthatom, megpuszilhatom vagy puszit kapok tőle, hogy még -ha nehézkesen is, de- beszélgethetünk.

Megint koszos volt a kardigánja, így átöltöztettem. Ahogy fel akart állni, bennem az ütő állt meg: ugyanúgy csinálta, mint anyu, ugyanúgy tartotta ugyanazt a kezét segítségért, ugyanúgy kapaszkodott... Többször majdnem kirohantam sírni, nem is tudom, honnan van ilyenkor erőm "viselkedni". (Azt folyamatosan érzem, hogy vannak "segítők", hogy valami/valaki "fogja a kezem" és "vigyáz rám". Aki ezért bolondnak tart, lelke rajta.)

Írtam már: beragadt a fék, amikor múltkor Pécsett jártunk. Tegnap mehettem a kocsiért a szerelőhöz, hát nem volt olcsó. De örültem: van újra kiskocsim. A szerelőtől hazafelé meg is tankoltam, lemostam, itthon leparkoltam. Ma reggel: akkor indulunk mamihoz. Nyitom az autót, beülök, indítok, semmi, csak minimális kattogás. Újra indítok, megint semmi. Ugyanez harmadszorra is. M. is kipróbálja: ez akksi. Kiméri: az akkumulátor halott. 10 éves, csoda, hogy eddig is bírta. Átpakolás M. autójába, le a szerelőhöz, én kocsim kulcsa odaad, irány Gyönk. Én vezettem, nehéz volt megint egész mamiig kibírni sírás nélkül. De így is kegyetlenül nézek ki (nagyíts csak rá a mai közös képünkre...), ha erre még sírok, meg is dagadnak a szemeim.

Mami után anyuhoz. Már két napja összekészítettem, amiket vinnem kell a temetésre, ezeket bepakoltuk az autóba, hogy ne holnap reggel kelljen. Így történt, hogy anyu ma este nálunk vendégeskedik, mielőtt holnap utolsó előtti útjára visszük, aztán utolsó útjára kísérjük...


Anyutól haza, le a szerelőhöz, megint ott hagytam egy nagy bevásárlás árát (viszont ez az akksi már kiszolgál engem, amíg lesz az autócskám- remélem!), haza.

Előkészítettem a ruhámat a temetésre. Anyu azt mondta: "Csinosak legyetek.".

(Még el sem temettük, de a közjegyzőtől már megérkeztek a hagyatéki papírok. Akinek van a mohácsi közjegyzőnél ismerőse, attól szívesen kérdeznék a kitöltés miatt. És előre is köszönöm.)

2024. január 24., szerda

2024. január 23., kedd

Amit adott nekem anyu betegsége

Rájöttem, hogy

- Mások érzelmei nem az én problémám.

- Mások döntései nem az én felelősségem.

- Nem tudok mindenkinek segíteni. És nem is kell. 

- Segíteni úgy kell, ahogy a másiknak jó, nem úgy, ahogy én gondolom, hogy jó neki.

- Vannak dolgok, amiket nem tudunk befolyásolni. 

- Vannak helyzetek, amikor a legnagyobb jó szándék ellenére sem tehetünk semmit.

- A szeretet csodákra képes.

- Nem kell, hogy mindig minden tökéletes legyen.

A fentieket még december 31-én írtam. Most itt vagyok anyunál. Virágot locsolok és összekészítem a konyhaasztalra, amit pénteken vinni kell a temetésre (anyu -urnában, vázák, pénz, mami papírjai -adom át unokanővéremnek, aki mami gondnokságát veszi át hivatalosan-, húgom és lánya szülinapi ajándékai -mindketten januáriak, sőt apu is az volt-). Virágok megrendelve, temetkezési vállalkozással megbeszélve, búcsúbeszéd megvan. 

Nincs rá kifejezés, mennyire hiányzik anyu. 17 napja aludt el.

És jönnek a gyerekek:

- Hát, Timi néni, vannak dolgok, amiken nem lehet változtatni. Mint például, hogy meghalt az anyukád. 

- Hiányzik az anyukám. 

- Anyukája miatt nem jön? Pénteken lesz a temetés? 

- Jaj, Timi néni, nagyon rossz, hogy meghalt az anyukája? 

- Timi néni, a maga anyukája meghalt, de én az enyémet soha nem adom oda senkinek! 

Búcsúszöveg. Az egyik szünetben küldték ma és olvastam. Majdnem végig. Az utolsó vers 2. soránál kezdtem el visszatartani a könnyeimet és hagytam abba. És még itthon sem voltam képes elolvasni...

2024. január 22., hétfő

Tanmese az EGO-ról

 

Egy nap felmászott a hegyre egy ember, és ott egy üldögélő nőt talált.
- Mit csinálsz itt egyedül, magányosan?
- Nagyon sok a dolgom.
- Már, hogy lenne sok dolgod? Nem látok itt semmit.
- Tanítok két sólymot, két sast, fegyelmezek két nyulat, motiválok egy szamarat és szelídítek egy oroszlánt, s közben kordában tartok egy kígyót – felelte a nő.
- S hol vannak ezek az állatok? Én nem látom őket.
- Bennem vannak.
- A sólymok a szemeim. Meg kell tanítanom őket, hogy a jót vegyék észre.
A két sast meg kell tanítanom, hogy ne bántsanak – ők az én kezeim.
A nyulak menekülnének, hogy ne kerüljenek nehéz helyzetbe, de őket tanítom, hogy maradjanak nyugodtak, még akkor is, ha esetleg megbotlanak – ők az én lábaim.
A szamár mindig fáradt, makacs, sokszor nem bírja a terhet.
Ő a testem.
A legnehezebb kordában tartanom a kígyót, noha erős ketrecbe van zárva, mindig fegyelmeznem kell, hogy ne marjon meg senkit. Ő a nyelvem.
S van egy oroszlánom; ő büszke és gyönyörű.
Azt hiszi ő a király. De nekem meg kell szelídítenem.
Ő az ego.”

forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=911829820311500&set=a.630741878420297

2024. január 21., vasárnap

Vasárnap

Nehezek a mindennapok. Még munka nélkül is. Nehezen mozdulok ki, nehezen megyek emberek közé. Néha sokat beszélek, néha jobb a csend. M. sokat segít, istápolgat, ellát, igyekszik elérni, hogy legalább levegőn legyen kicsit.

A héten már próbálkoztunk Péccsel, az autóm kicsit besztrájkolt, így a "program" elmaradt. Ma M. nagy nehezen rábeszélt, hogy menjünk (az ő kocsijával). Először Bellozzo. Mert fél éve (vagy több) terveztük már. Aztán Frei Café. A tejszínt anyunak ajánlottam (imádta).


És egy kis séta a tüskésréti tónál...


... és Kozármislenyben az autómosóban (amíg M. csutakolta a kicsikét).


Nagyon fáradt vagyok (enyhe kifejezés, testikeg is, lelkileg is), hazafelé próbáltam volna aludni a kocsiban, de csak peregtek a könnyeim...

Pénteken temetés.

 

2024. január 20., szombat

Szombat


 Anyu az emlő tumor műtétje évében. Kapálni nem tudott, de volt kertje. 

Húgom járt ma maminál. Aki a héten elesett, kórházban volt. A fejsérüléstől vesztek el agyi funkciók. De megismer mindenkit és emlékezett rá, hogy ott voltunk M-val. Számomra megnyugtató, hogy anyu "ott van" vele. 


Ma nem sírtam -eddig a képig... Még akkor sem, amikor itt volt J. (pedig anyu lakásában találkoztunk és végig én beszéltem, anyuról, itt is bocsánat érte). 

Anyu is hiányzik és mami is. 

(Fél órás sírás-szünet után.) 

Nagyon hiányzik anyu. Nagyon. Legtöbbször felfoghatatlan ez a hiány. Tudom, hogy nem szeretne így látni: könnyben úszva, telefújt zsepikkel körbevéve. 

Egyelőre a semmi ágán ül szivem, kis teste hangtalan vacog. Köréje gyülnek szeliden, s nézik, nézik a csillagok... 


Két hét

Arra ébredtem, hogy valaki ráteszi a vállamra a kezét és megsimítja. Ránéztem az órára: hajnali 5.00 volt.

(Anyu két hete ezen a napon 5-kor halt meg.) 

2024. január 19., péntek

Péntek

Nyolc órás munka után búcsúbeszéd a temetésre és a virágrendelés összesítése... Kemény volt. Nem ment sírás nélkül.

2024. január 18., csütörtök

Ölelések


Anyu 13. napja nincs velünk. Ahogy telik az idő, egyre több kép ugrik be az elmúlt pár hónapból, az utolsó néhány hétből, napból. Tegnap este eszembe jutott anyu utolsó ölelése. Talán 3-4 nappal a halála előtt búcsúztam éppen tőle. Már nem tudott mozogni, csak a karját kicsit megemelni, kommunikálni is csak nagyon minimálisan, inkább csak éreztem, mit szeretne. Odahajoltam hozzá, elmondtam, hogy nagyon szeretem. Ekkor megemelte a karját, közelebb hajoltam, a karja alá. Adtam neki egy puszit. Erőtlenül megölelt, adott egy-egy puszit mindkét arcomra, ahogy fordítottam a fejem. Én is adtam neki még egyet, majd belenéztem még a pislákoló szép zöld szemébe és  -a szívem akkor is még apróbb darabokra tört- indultam. Ez az utolsó ölelés tegnap este óta nem megy ki a fejemből, újra és újra látom magam előtt.

Ma délután M-val Pécs. A városba érve egyszer csak hopp! beragadt a fék. Megálltunk. Hívtuk Z-t (autószerelő), elmondta, mit tehetünk. (Nem sokat.) Felhívtuk a Mitsubishi szalont is, mivel ott voltunk a közelben: nagyon lassan, többször megállva (visszahűteni a féket) próbáljunk meg eljutni a szalonig. Odaértünk. Meg is nézték: haza tudunk jönni vele, csak ne húzzuk be a kéziféket. Nem is haza jöttünk, hanem Z-hoz, ott maradt a kis kocsi, mi pedig hazagyalogoltunk.

Szerencse: hétköznap voltunk, Z. rögtön felvette a telefont, a szalon közelében történt, odaértünk, fogadtak, egy órán belül megvoltunk, megúszuk 3000 Ft-ból, haza tudtunk jönni, Z. elvállalta a javítást, amire gyalogolnunk kellett, már nem szakadt az eső. És hazafelé a pályán még szivárványt is láttunk. (Jel? Anyu-ölelés?)


(A sztori másik felét a szivárvánnyal a húgom írta: https://cukorbetegsarok.blogspot.com/2024/01/dupla-szivarvany-hinned-kell-abban-ami.html)

2024. január 17., szerda

Hogy is mondjam el...

... most, hogy 11 napja nem vagy velünk, nem is tudom, hogy kell csinálni, ha beszélgetnék veled. Látod, ami történik? Tudsz róla valahogy? Ha mondanék, elmesélnék valamit, elég, ha gondolatban teszem vagy ki is kell mondanom a szavakat? Érzed a rezgéseimet? "Átmegy" minden a láthatatlan szeretet-szálon? (...)

Októberben festetted utoljára a hajamat. Mindig nálad csináltuk. Emlékszel? Mostad le a festéket az új szuper zuhany-csapoddal a mosdónál és rosszul lettél. Azt mondtad, wc-re kell menned, aztán a szobádban találtalak meg, feküdtél. Mosolyogtál és azt mondtad, semmi baj, csak le kellett dőljél kicsit. (Akkor már sejthető volt, hogy baj van, de még nem mentél orvoshoz.)

Novemberben a húgom festette a hajamat. Szintén nálad. Te már nagyon nem voltál jól. Megint új színkombinációt próbáltunk ki, egész jó lett.

Ma nélküled, itthon került sor a hajfestésre. Persze minden kellék nálad van még, így rögtönöztem. M. segített hátul festeni, ahol nem látom. Most négy különböző színt kevertem, és képzeld, majdnem pont olyan, amilyet szerettünk volna mindig.


Nem egyenesítem ki, mert azt te tudtad igazán klasszul (és mert olyan hosszú, hogy a karom túl rövid hozzá).

Voltam a Takarékban. Kitöltöttek egy halálozás bejelentő nyomtatványt, elkérték a kártyádat. 

A Jyskben is jártam, vettem a temetésre vázát.

Megnéztem nálad a postaládát, felvittem a befizetett csekkeket. És képzeld, nem sírtam. (Na kellett hozzá akaraterő.) Sőt egész nap nem sírtam a blogírásig. (...)

Még mindig imádkozom érted elalvás előtt. Remélem, jó helyen vagy, ahol nincs fájdalom, szenvedés, legyél/létezz bármilyen formában is, bárhol. Aztán még mindig sírva alszom el...




2024. január 16., kedd

Kedd délután

Munka után felugrottam anyuhoz (mármint a lakásba) a számlákért. Nehéz mostanában feljönnöm, hiszen nem vár nagy mosollyal, öleléssel és puszival. Amint beléptem az ajtón, most is zokogni kezdtem. És egyszer csak hallottam a fejemben az anyusan gondoskodón "felcsattanó" hangját:

- Ha ilyen nehéz most itt lenni, hát ne gyere fel, Timi, az Isten áldjon meg! 

🥰🤍

2024. január 15., hétfő

Hétfő


Nem álltam készen arra, hogy olvassam anyu leleteit. Nem álltam készen arra, hogy felfogjam: egy-két hónapunk van maximum. Nem álltam készen végignézni, ahogy anyu ennyire gyorsan, szó szerint napról napra leépül és a teste még életében kívül-belül elrothad. Nem álltam készen arra sem, hogy az elviselhetetlen fájdalmához asszisztáljak. Nem álltam készen arra, hogy az idő előrehaladtával egyre kevesebbet tudtam neki segíteni. Hogy lássam fájdalomtól négyszáz évesen. Hogy morfin injekciózzam. Nem álltam készen arra, hogy lássam holtan. Hogy megvárjam a halotti bizonyítvány kiállítására érkező orvost. Hogy órákig egyedül legyek vele, amire elszállítják. Nem álltam készen, arra végképp nem, hogy konstatáljam: anyu nincs. Üres a lakás, üres az ágya, nem hallom a hangját (...). Nincs, és nem is lesz. 

Három nappal a halála után mentünk a húgommal a temetést intézni. Nem álltam rá készen. Annyiban volt könnyű, hogy anyu pontosan elmondta, mit szeretne. Lelkileg viszont nagyon nehéz volt.

Kilenc nappal a halála után, ma mehettem a hamvaiért. Egész nap próbáltam készülni rá lelkiekben, nem sikerült. Egyáltalán nem voltam biztos benne, hogy meg tudom csinálni. Munka után hazafelé autózva pityeregtem, de próbáltam nyugtatni magam: anyuért mész, nyugi, kicsit még hazahozod. Na de bakker por alakban??! Ideges voltam, de leparkoltam az iroda előtt és megbeszéltem magammal: amíg nem jövünk ki anyuval, nem sírok. Így is lett. De amint beültem az autóba, elkezdtem zokogni és nem is tudtam abbahagyni nagyon sokáig.


Az urnán egy szívecske van. Ez volt a húgom jele az oviban. És ez volt anyura olyannyira jellemző. Szeretett, elfogadott mindenkit és mindenkinek segített lehetőségeihez mérten.

Végül a lakásába vittem. Ott jó meleg van, amit annyira szeretett. A konyhában hagytam, ahol a legtöbbet voltunk, ahol összegyűlt a család, ahol jókat ettünk, jókat beszélgettünk (...). Az urna tetejére virágot javasoltak a temetkezési vállalkozásnál, de mami horgolta terítőcske került rá, így mami is kicsit ott lehet a kislánya temetésén...

Az asztaltól hátra fordultam, és szemmagasságban megláttam az egyik hűtőmágnest, amit még tőlünk kapott egyik anyák napjára:


Összecsengett azzal, amit akkor mondott nekünk, amikor elbúcsúzott: Szeretlek titeket, örökké, örökké, örökké...

Persze megint eltört a mécses...

Kegyetlenül nehéz ez, kegyetlenül......

 

Az utolsó utolsó előtti út

 


Hazahoztam anyut... 

😞💔😢

2024. január 14., vasárnap

Vasárnap-segítők

Anyu kérését -hogy otthon halhasson meg- nem tudtam volna teljesíteni, ha nincsenek mindazok, akik segítenek. M. volt az egyik. Jött, kérdezett, vigasztalt, vitte otthon a teljes háztartást, főzött, emlékeztetett rá, hogy egyek, és az elsők között volt, aki "kívülről" látta már novemberben, hogy egyedül ezt nem fogom tudni végigcsinálni. Intézte a tapasz és morfium kiváltást is. Ez ugyanis nem egyszerű. Minden dózis felírásakor szükség van egy értesítőre, ezért el kell menni a rendelőbe. Ezzel irány a(z értesítőn megjelölt) gyógyszertár, ahol megrendelik (délutánra vagy másnapra megjön). Ha megérkezett, lehetett menni érte és elhozni anyuhoz. De rohant, ha katéter kellett azonnal, ha a szobavécét kellett elhozni, és sorolhatnám. Anyu halála óta is támogat (bár ő sem viseli egyszerűen), megérti, hogy csak úgy vagyok, vigasztal, ha magam alatt vagyok. Ma friss reggelit készített, ebédet és vacsorát is. És elvitt a Mecsekbe délután kicsit friss levegőn sétálni és a tévétoronyba szépet látni és kávézni.





A kávézóban, amint leültünk az asztalhoz, megláttam ezt a díszt és erről is anyu jutott eszembe: mennyire tetszene ez neki.


És hogy itt is presszót inna cukor nélkül, tejjel.

Én ír kávét kértem.


Majd indulás előtt, a mosdóban egyszer csak elsírtam magam... (A legváratlanabb helyeken és időben jön rám.)

Sétáltunk kicsit a még havas Mecsekben. Magamban "anyu emléktúrának" hívtam.




A húgom többször jött, volt, hogy négy napra is. Ekkor beosztottuk az éjszakázást, de volt olyan, hogy bevállalta egyedül, hogy hazajöhessek aludni. Sokat beszélgettünk, sokat sírtunk együtt. Hozott otthonról főtt ételt több napra, főzött anyunál, takarított, virágot locsolt, levitte a szemetet, mosogatott (...). Apróságnak tűnhet mindez, de amikor kimerült vagy szellemileg és fizikailag is olyannyira, hogy sokszor megmozdulni nem tudsz, ezek hatalmas dolgok. És ő is mondta már az elején, hogy kell segítség. Minden nap Messengeren írtam neki a történéseket, hogy van anyu, mit csinálunk, evett-e, jó-e a gyógyszer, elég-e a tapasz, tulajdonképpen hosszú hetekig folyamatos kapcsolatban voltunk. Nagyon nagy segítség volt, hogy mindig válaszolt, meghallgatott. Mindezt úgy, hogy ő maga is nagyon megszenvedte az egészet, hiszen anyu az ő anyukája is.

A hospice-ról szeretnék majd egy külön bejegyzést, nélkülük anyu otthon-ápolása lehetetlen lett volna.

Voltak ápolók, akik legjobb tudásuk szerint és lelkiismeretesen voltak anyu mellett, amikor már annyira kimerült voltam, hogy kénytelen voltam segítséget kérni. M. volt anyuval legtöbbet. Ő velem is sokat beszélgetett, egész idő alatt és anyu halálának napján is ellátott tanácsokkal, praktikus dolgokkal segítette az intézkedést. Sőt aznap, amikor hajnalban felhívtam, hogy anyu elaludt, még így is eljött, imádkozott anyu holtteste mellett és velem maradt egészen addig, amíg az orvos végzett a halottvizsgálattal. Zs. éjszakákat vállalt be, volt, hogy 13 órát is, ha szükség volt rá. M. ritkán volt anyunál, talán háromszor, néhány órára, ha délután szusszanni szerettem volna egyet. Anyu imádta, és én is. Ha anyagilag megtehettem volna, szerettem volna, ha mindig ő van anyu mellett. Ahogy szólt anyuhoz, amilyen szakértelemmel mosdatta, cserélte a decubitus tapaszt, amilyen empátiával válaszolt a kérdéseimre (...)... Mindhármuk segítsége fantasztikus volt.

Hatalmas segítés volt a háziorvosok és asszisztenseik folyamatos segítsége és empátiájuk. Ugyanígy a gyógyszertári dolgozóké is.

A kollegáim dec. 15-én mondták, hogy menjek haza, majd ők csinálják a sulit a szünetig. Akkor már az idegösszeroppanás szélén álltam, és kegyetlenül kimerült voltam fizikailag is, csak sírtam és majd megbolondultam. Ha akkor végig kell csinálnom a tanítást karácsonyig, abba valószínűleg belerokkantam volna. Így nekik is nagyon hálás vagyok.

Emellett mindenkinek, aki figyelt rám, meghallgatott, olvasott, felhívott, bátorított, amikor feladtam volna, vigasztalt, ötleteket adott, kommentelt, lélekben velem/velünk volt.

(A lista nem teljes, az egyes segítőkről írt bekezdés is lehetne sokkal-sokkal hosszabb, mert mindenkinek nagyobb része volt a történetünkben, mint amennyit megfogalmaztam itt.)

Mindenkinek szívből mindent köszönök.