2023. december 28., csütörtök

Csütörtök reggel

Napi 10-15 alkalom, amikor az látszik anyun: ennyi volt.

Vannak esetek, amikor a fájdalomtól elájul.

A morfiummal már nem várom meg a 6 órát, ha 4 óra telt csak le és kéri, beadom.

Ma egy ápolónő volt anyuval éjszaka. Eleinte kemény lelkiismeret-furdalás gyötört, amiért nem én vagyok vele folyamatosan, de az eszem meggyőzött arról, hogy minden lehetségeset megteszek anyuért, magammal is kell foglalkoznom, a minimum az, hogy aludnom kell.

Ma reggel 7-re jöttem át. Az éjszakás Zs. ment, én maradok este 8-ig.

Anyu be-bealszik, be-beájul. Az előbb szólt:


- Gyorsan, gyorsan, gyere, menjünk a konyhába, kávét kell adni nekik! Finom, jó erős kávét!

- Kik jönnek, anyukám?

- Mindenki! Gyorsan, menjünk!

- Anyu, megfőzöm én a kávét, jó?

- Jó, jó, de ne beszélgess itt velem, menj, siess, mindjárt itt vannak!


A "vicc": már korábban a konyhapultra készítettem a kávéfőzés kellékeit, mert a koffeines is és a mentes is elfogyott. Jön M. is, a húgom is, legyen kész. Így megfőztem a kávét. Nekik is és mindenkinek.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon nehéz ez Timi. Túlvállalod magad... Ha meghal édesanyád, neked két dologgal kell megküzdeni. Az egyik: a halála. A másik, az ápolással járó lelki megterhelés, ennek a felmérhetetlen szenvedésnek a végignézése. Nekem a szüleim halála után - mindkét esetben - visszatérő rémálmom volt, hogy itt vannak, velünk vannak, de végstádiumosak és iszonyatosan szenvednek. Szégyen ide szégyen oda: ezektől csak gyógyszeres és pszichoterápiás segítséggel tudtam megszabadulni. Most még nem biztos hogy éred, de ha elmegy, rád fog szabadulni egy csomó tünet az elfojtott érzések miatt. Ne késlekedj a segítségégkéréssel. Fenyeget kiégés, a poszttraumatikus szindróma. Magadra is gondol és magaddal is törődj!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Javítás: éred helyett érzed.

      Törlés
    2. Igen, igazad van. Amióta néhányszor már sikerült otthon aludnom, tisztább fejjel és "tisztább lélekkel" látok. A testem kegyetlenül jelez, a vállaim pl. annyira leszakadósan fájnak már, hogy ordítani tudnék (a többit nem sorolom). Ma figyeltem arra, hogy egyek. Csak felsöpörtem, felmostam, a többit hagytam. Jön az éjszakás segítség, hazamegyek aludni. Lelkileg azért is nehéz, mert akikkel lehetőségem van beszélgetni, mind érintettek. És nekik is kegyetlenül nehéz, ők is fáradtak. Már gondoltam rá, hogy később, ha nem megy egyedül, keresek segítséget mindennek a feldolgozásához.

      Törlés