Az ipari méretű tejtermelés és tejfeldolgozás
százmilliárdos piac az egész világon. Mint tudjuk, ez általában nem segíti elő a
tisztánlátást.
A tej rövid története
Az emberiség történetében 8-15 000 évvel ezelőtt forradalmi változások történtek a táplálkozásban. Kialakult a földművelés és az állattartás. Ezt általában fejlődésnek szokták tekinteni, holott valójában a hirtelen megnövekedett népesség miatt előálló élelmiszerhiány okozta krízisről beszélhetünk. A krízis szükségmegoldásokat szült, így lettek a gabonafélék és a tej mindennapi táplálékunk.
Elődeink, akárcsak a többi emlős, csak a szopási időszakban rendelkezett a tejcukrot lebontani képes laktáz enzimmel. A laktáz enzim mind az emlősökben, mind az emberiség nagyobb részében felnőttkorra inaktiválódik. Az elmúlt nyolcezer évben azonban az állattartó pásztornépekben, különösen éhínségek idején, nagy szelekciós nyomás nehezedett a laktóztolerancia fennmaradására. Európában, Nyugat-Indiában és Afrika Szahara alatti területein a népességben nagy arányban fordul elő laktóztolerancia, vagyis az itt élők -látszólag- gond nélkül tudják fogyasztani a friss, feldolgozatlan tejet is. Ezeken a területeken a népesség 90%-a képes a laktóz lebontására. Ez azonban nem jelent anyagcsereszintű alkalmazkodást a tehéntejhez. Mivel az emberiség évmilliókon keresztül nem fogyasztott tejet, ez felveti annak a kérdését, vajon milyen hatással van az emberi szervezetre a tej többi alkotóeleme? Amit ugyanis az emberek ma "ősi" tápláléknak tekintenek, az legjobb esetben is csak régi, de rosszabb esetben a modern élelmiszeripar pár éves kreálmánya. Ma a civilizált világ lakossága napi energia felvételének tíz-húsz százalékát tejből és tejtermékekből fedezi. Az emberi szervezet számára nem minden hasznos, ami ehető." (Megjelent: IPM 2009 október (Szendi G: Paleolit táplálkozás könyve fejezetének rövidített változata. Teljes cikk itt.)
Még mielőtt olvastam volna Szendi Gábor könyvét, már tudtam, hogy a tejtermékek és én az két, külön, nem összeegyeztethető kategória. Imádom a tejet a kávéban, imádom a túrót, a friss sajtot, de már 2012-ben észrevettem, hogy nem jó hatással vannak rám. Először csak fájdolgált a hasam. Aztán szörnyű szelek kínoztak. Ez gyomorgörccsé, majd bélgörcsökké erősödött. A végén hasmenés és hányás várt rám, ha bepróbálkoztam. A legszörnyűbb egy 2 napig tartó hányás ÉS hasmenés EGYSZERRE című népi játék volt, ami után már 100 %-osan tudtam: a tejtermékek sajnos nem barátaim. Kis totális "tejszünet" után áttértem a laktózmentes termékekre, de ezekből sem ehettem korlátlan mennyiségben. Ma pedig már ott tartok, hogy nem futok tovább olyan szekér után, ami nem vesz fel. A juharszirup kúra után az első lépés a tejtermékek kiiktatása lesz.
A könyvet mindenkinek ajánlom. Akár csak érdekességként, akár azoknak is, akik tökéletesen egészségesek, azoknak is, akik szélesíteni szeretnék a látókörüket; de azoknak mindenképp, akiknek súly-, étkezési, emésztési problémái vannak, vagy egyéb más betegségtől szenvednek.
Az emberiség történetében 8-15 000 évvel ezelőtt forradalmi változások történtek a táplálkozásban. Kialakult a földművelés és az állattartás. Ezt általában fejlődésnek szokták tekinteni, holott valójában a hirtelen megnövekedett népesség miatt előálló élelmiszerhiány okozta krízisről beszélhetünk. A krízis szükségmegoldásokat szült, így lettek a gabonafélék és a tej mindennapi táplálékunk.
Elődeink, akárcsak a többi emlős, csak a szopási időszakban rendelkezett a tejcukrot lebontani képes laktáz enzimmel. A laktáz enzim mind az emlősökben, mind az emberiség nagyobb részében felnőttkorra inaktiválódik. Az elmúlt nyolcezer évben azonban az állattartó pásztornépekben, különösen éhínségek idején, nagy szelekciós nyomás nehezedett a laktóztolerancia fennmaradására. Európában, Nyugat-Indiában és Afrika Szahara alatti területein a népességben nagy arányban fordul elő laktóztolerancia, vagyis az itt élők -látszólag- gond nélkül tudják fogyasztani a friss, feldolgozatlan tejet is. Ezeken a területeken a népesség 90%-a képes a laktóz lebontására. Ez azonban nem jelent anyagcsereszintű alkalmazkodást a tehéntejhez. Mivel az emberiség évmilliókon keresztül nem fogyasztott tejet, ez felveti annak a kérdését, vajon milyen hatással van az emberi szervezetre a tej többi alkotóeleme? Amit ugyanis az emberek ma "ősi" tápláléknak tekintenek, az legjobb esetben is csak régi, de rosszabb esetben a modern élelmiszeripar pár éves kreálmánya. Ma a civilizált világ lakossága napi energia felvételének tíz-húsz százalékát tejből és tejtermékekből fedezi. Az emberi szervezet számára nem minden hasznos, ami ehető." (Megjelent: IPM 2009 október (Szendi G: Paleolit táplálkozás könyve fejezetének rövidített változata. Teljes cikk itt.)
Még mielőtt olvastam volna Szendi Gábor könyvét, már tudtam, hogy a tejtermékek és én az két, külön, nem összeegyeztethető kategória. Imádom a tejet a kávéban, imádom a túrót, a friss sajtot, de már 2012-ben észrevettem, hogy nem jó hatással vannak rám. Először csak fájdolgált a hasam. Aztán szörnyű szelek kínoztak. Ez gyomorgörccsé, majd bélgörcsökké erősödött. A végén hasmenés és hányás várt rám, ha bepróbálkoztam. A legszörnyűbb egy 2 napig tartó hányás ÉS hasmenés EGYSZERRE című népi játék volt, ami után már 100 %-osan tudtam: a tejtermékek sajnos nem barátaim. Kis totális "tejszünet" után áttértem a laktózmentes termékekre, de ezekből sem ehettem korlátlan mennyiségben. Ma pedig már ott tartok, hogy nem futok tovább olyan szekér után, ami nem vesz fel. A juharszirup kúra után az első lépés a tejtermékek kiiktatása lesz.
A könyvet mindenkinek ajánlom. Akár csak érdekességként, akár azoknak is, akik tökéletesen egészségesek, azoknak is, akik szélesíteni szeretnék a látókörüket; de azoknak mindenképp, akiknek súly-, étkezési, emésztési problémái vannak, vagy egyéb más betegségtől szenvednek.
Szerintem a valódi, tehén által keletkezett tejre érzékenyek problémáit és a manipulált, adalékolt tejnek nevezett ital által okozott ptoblémákat külön kell kezelni.
VálaszTörlésMeg aztán Szendi Gábor műveivel csak óvatosan... (én egy időben rendszeresen olvasgattam a blogját és nagyon kiábrándultam az egészből...)
Nekem azelőtt is gondom volt mindenféle tejtermékkel, hogy Szendi G. könyvét olvastam volna.
TörlésNem istenítem a szerzőt, de a könyve tetszett, számomra látókörfejlesztő volt. :-)
Szó nincs arról hogy kétségbe vonnám akár a tej által okozott emésztőszervi problémákat, akár bármi mást amikről ismereteket terjeszt a szerző! Egészen más jellegű gondjaim vannak Szendivel.
TörlésArról pláne nincs szó hogy bárkit bármiről meg akarnék győzni vagy hogy éppen itt akarnám propagálni sokak szerint elfajzott nézeteimet.
Nyugodtan megoszthatod itt a nézeteidet. :-) Kíváncsi vagyok. :-)
TörlésAkkor köszönöm a lehetőséget.
TörlésSzendi Gábor sok visszásságra és érdekességre hívja fel a fogékony olvasó figyelmét. Viszont azt vettem észre, hogy érvelése egyoldalú és koncepciózus. A különféle kutatási eredményeket elég szelektíven hozza a műveiben. Úgy tálalja a dolgokat, hogy a gyógyszeripar maffia, csupán üzlet, az orvosok pedig mind a maffia fizetett csatlósai vagy megtéveszett alulképzett "szakmunkások". Bezzeg itt van Ő, és most jól lerántja a leplet erről a gazságról és a sok összeesküvésről, kimenti a betegeket a gyógyszermaffia karmaiból.
Mennyivel korrektebb lenne, ha pl. azt állítaná, hogy igen, a gyógyszereknek vannak vitathatatlan káros mellékhatásaik amelyek alul lettek becsülve, és a gyógyhatásuk túl lett értékelve, de elismerné hogy léteznek bizonyos betegségek és állapotok, amikor van jogosultsága az antipszichoknak vagy antidepiknek. Korrektebb lenne, ha azt állítaná, hogy igen, túl vannak gyógyszerezve a betegek (mert ez igaz) és a pszichoterápiás hálózatot kéne építgetni a beteg leszedálása helyett (ez is igaz) és amúgy a gyógyszeripar nagy üzlet (ez is igaz).
Ezzel szemben azt állítja hogy pszichiátriai betegségekben mindenféle gyógyszerezés nem csak hogy hatástalan, de káros és ördögtől való, és csakis a gyógyszergyárak érdekeit szolgálja.
Ugyanez a helyzet a paleolit dolgokkal is: ha azt írná, hogy ez egy egészséges táplálkozási irányzat, amellyel lehet csökkenteni a gyógyszerszükségletet és jobbak lesznek a pl. a cukrosok laborjai és közérzetük, vagy aki eszerint táplálkozik az nagyobb eséllyel marad egészséges, akkor azt tudnám értékelni. De az, hogy azt állítja hogy egyedül ez a jó és a vegetarianizmus, makrobiotika meg minden egyéb irányzat ostobaság, nem biztos hogy megáll tudományosan. Viszont ő ezzel adja el a könyveit, a rajongói térdre esnek előtte a blogjában, és aki kérdéseket mer feltenni vagy netán cáfolni és kritizálni óhajt, azt kiutálják a blogból mert "bántják a mi Gáborunkat".
Na ne........
Egyéb furcsaságok: a humanpapilloma vírus elleni vakcina is teljesen hatástalan, sőt hosszú távon növeli a méhnyakrák kockázatát.
A mammográfia is növeli a mellrák kockázatát. Szerinte azoknak a nőknek a mellrákját akiket kiszűrtekm éppen a mammográéfia okozhatta...
Időseknél a koleszterincsökkentő gyógyszerek is hatástalanok, sőt károsak.
Stb.. stb... hosszasan lehetne sorolni.
Ismétlem: nem az a baj hogy ezeket megírja, hanem az, hogy nem véleményként vagy teóriaként tálalja, hanem tényként, igazságként, amely minden addigi tudományos eredményt cáfol.
Hát ennyi röviden...
Köszönöm, hogy leírtad!
TörlésA világon létező eddig általam ismert összes tények és tévhitek közül csak azt építem be az életembe, ami nekem jó, megfelelő.
És értem, amiről az utolsó bekezdésben -is- írtál :-)