2015. május 20., szerda

Szerda (Mo. 14/10.)




Étek
Mozgás
 R: rántotta, zöldség, avokádó
Freeletics 10.hét/2. nap: APOLLON (még ma is könnyített változatban, de egyre több dolgot sikerül az eredeti verzió szerint csinálnom)
E: spenót tekercs, saláta; desszert: eper



Napozás: 3/4 óra




A tegnapi bejegyzés végén megígértem magamnak valamit. És nem szeretnék s×gget csinálni a számból, így ma picivel jobban figyeltem a kajára. Egészen ügyes voltam, a nap végén számoltam a makrókat, a számomra ideális 50/30/50 helyett 48/36/57 lett grammban az arány fehérje, szénhidrát és zsír tekintetében. Azért 48 hét után már tényleg jól be lehet lőni az adagokat-mennyiségeket számolás nélkül is.

És a mosollyal is igyekszem. Tényleg.

Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha



Töltött paprika másképp


Hozzávalók:
  • 2 db közepes, hegyes erős paprika
  • 1 szelet cheddar sajt (10g)
  • 1 szelet sonka (házi, füstölt)
  • fél közepes fej lilahagyma
  • 1 tk vaj (vagy más zsiradék)

Elkészítés:
  • A paprikát kicsumáztam.
  • Az apróra kockázott hagymát a vajon megpároltam.
  • Rádobtam a sonkát is és azzal együtt még 1 percig sütöttem.
  • A félbe vágott paprikákat megtöltöttem a hagymás-sonkás keverékkel.
  • Megszórtam a reszelt sajttal.
  • Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütöttem.

129 kcal, 8g F, 6g CH, 8g zsír

Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha

Töltött karaj többféleképpen


Ez az étel "véletlenül" született. A húgomékhoz készültem, interneten egyeztettük a programot, amikor egyszer csak megkérdezte: Mi lenne, ha te főznél nekem vasárnap? Azonnal igent mondtam, mivel szeretek főzni, tudok is, ráadásul boszorkányos gyorsasággal. Külön kihívás volt, hogy nem tudtam, mi áll majd rendelkezésemre alapanyagok tekintetében. Vasárnap délelőtt kaptam meg az élelmiszereket. Ránéztem és rögtön tudtam, hogy mit fogok készíteni. 

Töltött karaj négy változatban:

A karaj szeleteket mind a négy esetben bevagdostam késsel, sóztam, borsoztam, megszórtam fokhagyma porral.

1. töltelék: laska gomba.


2. töltelék: laska gomba + petrezselyem levél.


3. töltelék: sajt, petrezselyem levél.


4. töltelék: a töltött gombából maradt felvert tojás, bacon.


A gombás és a sajtos töltelékű karaj szeletek a feltekerés után baconbe tekergőztek.


Villany sütőben (előmelegítettben) 200 fokon sütöttem. Először alufóliával letakarva 20 percig, aztán nélküle addig, amíg a bacon szépen megpirult.


Szeletelve tálaltam.



Facebook oldal: Boszorkánykonyha

A tudatlanság áldás?

Étkeztem paleo elvek szerint. Tudok egyet s mást a paleóról. Az alap: igyekezzünk minél inkább természetes, nem finomított, nem feldolgozott élelmiszereket fogyasztani liszt-, tej-, cukormentesen, adalékanyagok (ízfokozó, tartósítószer, mesterséges színezék...) nélkül.

Nem akarom bő lére ereszteni, csupán újra felhívni a figyelmet arra, hogy TANULNI kell, OLVASNI, FIGYELNI, de legfőképp GONDOLKODNI. 

Petőfi azt írta, a víz az úr. Én azt mondom: a pénz. Ma, ha bármire ráírják: paleo, az emberek megveszik, kerüljön bármennyibe, mert a paleo ma divat, menő, sokak szerint egy fogyókúra. A képen egy paleónak kikiáltott termék leírása. Direkt nincs kép, nincs cég megnevezés, mert nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy ez a termék -is- egy hatalmas átverés. 300g sütemény 2000 Ft-ért. Tele mindenféle oda nem illő dologgal. 

Ha tehát  paleo címkét szeretnél vásárolni, nosza. De ha paleo élelmiszert, akkor tanulj, olvass, figyelj, gondolkozz és kezdj el otthon főzni. 

Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha