2015. október 4., vasárnap

Vasárnap


Tegnap A. jött vendégségbe.
Ma a reggeli után útra keltünk, irány az Alföld.
A szokásos, felsőszentiváni Boszorkány Büfé kávés pihenő beiktatásával is rekord gyorsasággal odaértünk.
Kis keresztlányom, E. szülinapi kerti partijára.

Nem tudom részletesen leírni a történteket, mert sok minden volt, de a lényeg: mindig nagyon örülök, ha eljutok J-ékhoz. Szeretem az egész -meglehetősen kiterjedt- családját, és habár ritkán találkozunk, a FB-ról és a blogbejegyzésekből szinte mindent tudnak rólam. :)

E. már kilenc éves. Hihetetlenül gyorsan röpül az idő...

        





Nagyon finom volt az ebéd (kukorica, sült krumpli, fasírt, a konyhafőnök kedvencét én bundátlanítottam).
Megkóstoltam a házi sport szelet sütit, majd ebéd után jött a torta. E. oreo tortát kért és kapott. Nekem fogalmam sem volt róla, mi az, kértem egy szeletet. Vékony volt, finom és ütős. Cukros, lisztes, tejszínes, ami ugyan tényleg nagyon ízlett, és tudtam, mivel jár, ha megeszem, de ilyen cukor-sokkra nem számítottam. Nem részletezem: aki ketogén étrenden él, ne vágjon be hirtelen egy kis szelet hagyományos tortát se!

Facebook oldal: Boszorkánykonyha



"Fehér" kenyér

Régi álmom, hogy nem bolti lisztkeverékből, hanem itthoni alapanyagokból süssek egy olyan kenyeret, ami hasonlít a hagyományos, fehér lisztes fehér kenyérhez. A gondolatot most tett követte, egy kísérlet. Nem egészen olyan lett, amint ahogy elképzeltem, lesz majd rajta mit finomítani, de egy egy nem piskótás állagú, szépen szeletelhető, egyszerű dolgot azért sikerült így elsőre is összehozni.

A méréshez fogtam egy közepes nagyságú csészét, ez volt a mérés alapja.

Hozzávalók (15 szelethez):

# 1 csésze mandulaliszt # 2 csésze apróra darált mandula # 7 ek porított útifűmaghéj (kis chopperrel oldottam meg) # 7 púpos ek tápióka keményítő # 2 csomag (24g) sütőpor # só ízlés szerint (1 csapott tk) # 5 ek almaecet # 6 tojásfehérje (M-es tojásból) # 1 1/2 csésze forró víz

Elkészítés:

# A száraz összetevőket (első 6 összetevő) egy tálba teszem, összekeverem.


# Ráöntöm az almaecetet és a tojásfehérjét, összemixelem.


# Felforralom közben a vizet, hozzáöntöm.


# Sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába öntöttem.


# 180 fokra előmelegített sütőben 70 percig sütöttem, tűpróbáig.




Könnyen, szépen szeletelhető, tartalmas, laktató kenyér. Nem érződik rajta a mandula íz.

Facebook oldal: Boszorkánykonyha