(natursziget.com)
"Bélflóránk több mint négyszázféle mikroorganizmust tartalmaz, amelyek gátolják a különféle kórokozók megtelepedését, segítik az immunrendszer működését, és fontos szerepet játszanak az emésztés folyamatában is.
(hir3.hu)
Bélflóránk barátja
A helytelen táplálkozás, az antibiotikumok indokolatlan használata károsíthatja, elpusztíthatja ezeket a hasznos baktériumokat, így idegen baktériumok és gombák szaporodhatnak el, kórokozók telepedhetnek meg a vastagbélben erjedési termékeikkel károsítva a nyálkahártyát, és méreganyagaikkal terhelve a májat. Fáradékonyság, emésztési zavarok, különféle bélfertőzések, bőrbetegségek, allergiás reakciók, tápanyag felszívódási problémák is felléphetnek, hosszútávon pedig akár májkárosodás és vastagbélrák is kialakulhat.
Hasznos baktériumok?
A megfelelő minőségű joghurtok pre- és probiotikum tartalmuknál fogva alkalmasak a hasznos mikroorganizmusok visszatelepítésére, és fokozzák ezek termelődését, illetve szaporodását szervezetünkben. Probiotikumnak az klinikai igazolt hatást kifejtő baktériumokat és élesztőgombákat nevezzük.
(marions-kochbuch.de)
Az élő joghurtkultúra előnyei:- Megakadályozzák a veszélyes kórokozók megtelepedését, fontos szerepet töltenek be az emésztés folyamatában, valamint a koleszterin-anyagcserében; különféle vitaminokat (pl. K- és B-vitaminokat) termelnek, segítik ezek felszívódását.
- Könnyen emészthető formában tartalmaznak létfontosságú tápanyagokat (ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjét, zsírt, és bioaktív anyagokat).
- Laktózérzékenyek is fogyaszthatják, mivel a benne található mikroorganizmusok a tejcukor nagy részét az erjedés ideje alatt már lebontották.
- Fontos szerepük van a daganatos megbetegedések megelőzésében is. Újabb kutatások szerint a rendszeres joghurtfogyasztók körében kisebb a mellrák kialakulásának esélye.
- Allergiás megbetegedések esetén is hatékony, általános immunerősítő, mérsékli a haspuffadást, javítja a szervezet tápanyagfelvételét, segíti a gyomorfekély kezelését.
A joghurt, azon kívül, hogy csökkenti a bélrendszeri fertőzéseket, valóban erősítheti az immunrendszert (ellenállást alakít ki a betegségekkel és a fertőzésekkel szemben), ha valódi, élőflórás joghurtot fogyasztunk.
Mivel magas az antioxidáns tartalma, így növeli a rákkal szembeni ellenállóképességet. Kálcium tartalma miatt pedig csökkenti a csontritkulás előfordulását.
(femina.hu)
Amit még Ön sem tudott a joghurtról
- csökkenti, ill. megszünteti a candidiázis tüneteit,
- sok, laktóz érzékenységben szenvedő ember képes joghurtot fogyasztani, mert a benne található enzimek segítenek csökkenteni a belekben található laktóz mennyiségét - ennek köszönhetően élvezhetik az összes tejalapú termék jótékony hatását (elsősorban a kalciumét),
- elősegíti a kalcium jobb felszívódását a belekben, mivel a joghurtban található tejsav tökéletes környezetet biztosít ehhez.
Élőflórás joghurt vagy pasztőrizált?
Az élőflórás joghurtnak a pasztörizált joghurttal szembeni előnyeit még nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.
Ennek ellenére számos bizonyíték látszik alátámasztani az élőflórás joghurt pozitív hatását, és a legtöbb táplálkozástudományi szakember az élőflórás változatot javasolná."
(Forrás: eletmod.hu)